Žvaníte, nemakáte! Laudát se ve vážné věci opřel do Brabce a hnutí ANO. Jde o naše zdraví

30.11.2018 15:37

Bývalý poslanec TOP 09 František Laudát se opřel do kotlíkových dotací a ministra životního prostředí za ANO, Richarda Brabce, neboť znečištění ovzduší údajně stoupá. „Žvaníte, nemakáte, a když makáte, tak jen pro svoje kapsy,“ obviňuje politiky ANO.

Žvaníte, nemakáte! Laudát se ve vážné věci opřel do Brabce a hnutí ANO. Jde o naše zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Kotlíkové dotace – znečištění stoupá: straníkovi s číslem legitimace 2 Richardu Brabcovi se příliš nedaří. Při každé příležitosti se neváhá pochlubit projektem kotlíkových dotací. Jenže nejnovější data ukazují, že jeho resort zaplatil ve dvou vlnách lidem kotle, v nichž se pálí uhlí, jen to frčí. V mnoha menších městech a vesnicích se na znečištění ovzduší dominantně podílí právě spalování uhlí v rodinných domech,“ myslí si František Laudát.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Odborníci prý odhadli, že ročně předčasně umře na následky znečištěného ovzduší v ČR až 5 700 lidí. „Ve velkých městech je naopak dominantním zdrojem znečištění doprava. A tam je všem známo, jak země pod vedením ANO buduje moderní dopravní infrastrukturu: nebuduje. Poslední data o stavu znečištění jenom potvrzují smutnou realitu naší země – výborný politický marketing vládců, ale dost mizerné reálné výsledky,“ nešetří kritikou František Laudát a dodává: „Paradoxně se karikaturou současné politiky stávají billboardy hnutí ANO – Nejsme jako politici, makáme. Pravda je přesně opačná: Žvaníte, nemakáte, a když makáte, tak jen pro svoje kapsy,“ obviňuje politiky ANO.

Pod Laudátovým příspěvkem si lidé také na dotace stěžovali. Pavel Kounovský napsal: „Kotlíkové dotace jen vyhnaly nahoru ceny ‚vyvolených‘ kotlů a topenářských prací. Zažádal jsem. Dotace mi byla přislíbena, ale když jsem zjistil, že si mohu vybrat jen z určitých modelů kotlů (výrazně dražších než ostatní) a že topenáře musím vybírat také podle seznamů a že do 50 km od nás jsou jen dva a jeden nezvedá telefon a druhý mi rovnou řekl, že se k nám podívat ani nemusí a že to bude 120 000,- Kč, tak jsem celou dotaci zase vrátil. Myslím, že tento způsob podpory ekologického vytápění není vůbec šťastný. Krom toho, čím tedy vlastně topit? Ekologičtí aktivisté volají po sankčních daních na uhlí i plyn. Cena dřeva je vyhnaná nahoru výrobci pelet a dřevoštěpkovými elektrárnami, tak čím topit a nevydělávat jen na otop?“

I Rudolf Cabicar popisuje své zkušenosti. „Koupili jsme si automatický kotel na uhlí, když starý kotel předchozích majitelů rychle odešel. Po letech při důchodu, když začali politici obdarovávat své voliče automatickými kotly a náš kotel vynikal ve žravosti, viděl jsem v TV majitele klasického kotle. On se těšil, že po 15 letech konečně může kotel vyměnit za nový, automatický. Dostal nový, automatický. Náš žravý kotel po 20 letech, který přetápí, nárok neměl. To proto, že jsem si ho již dříve koupil. A za ten čas vyměnil násypku, ventily, regulaci, čerpadlo, otočný rošt. Tedy nejde o princip, ale o podivná ustanovení, která tu jsou, aby se někdy porušovala. Topení dřevem je drahé, ale na začátek se s ním v 1 místnosti vystačilo v krbových kamnech. Ta oblast určitě v pořádku není. Podobně jsem udělal dávno i zateplení baráku i výměnu oken. Po letech vydělali ti, kteří si počkali. Nakonec by ty inovace měly pomoci všem, neboť vzduch dýcháme všichni. Jen nevím, jak to bude s plynem, po tom, co Rusko předvedlo na moři. A je tu další problém, zvláště když rozšíření atomové elektrárny je tak časově náročné,“ spojuje topení s geopolitickou situací.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…