Zveřejnil vtip, už „sedí“. Svoboda na internetu? Tak pozor... Naše ústava ale hovoří jasně

18.11.2021 17:13

Zveřejnění krátkého vtipu na Facebooku stačilo bezpečnostnímu instruktorovi a prezidentovi organizace Liga LIBE Pavlu Černému k tomu, aby mu sociální síť zablokovala některé funkce. Stačilo zmínit jméno Kyla Rittenhouse, se kterým v současné době ve Spojených státech probíhá soudní líčení vyšetřující, proč zastřelil dvojici rabujících demonstrantů na loňských násilných demonstracích proti policii. Zatímco obhajoba tvrdí, že tak učinil při nutné sebeobraně, někteří američtí ultralevicoví aktivisté již mají jasno a ještě před koncem soudního líčení mladíka označují za zabijáka.

Zveřejnil vtip, už „sedí“. Svoboda na internetu? Tak pozor... Naše ústava ale hovoří jasně
Foto: Archiv PČ
Popisek: Prezident spolku LIGA LIBE Pavel Černý, pplk. v.v.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Ve Spojených státech právě probíhá soudní líčení s osmnáctiletým Kylem Rittenhousem, který při loňských násilných demonstracích proti policii a rabování zastřelil ve Wisconsinu dva lidi.

Tehdy sedmnáctiletý mladík z Illinois se loni 25. srpna vydal do sousedního státu poté, co ve městě Kenosha vypukly násilné demonstrace podporované ultralevicovými aktivisty po zákroku bílého policisty pro černochovi Jacobu Blakeovi.

Rittenhouse se podle svých slov vydal do ulic ochránit soukromý majetek, během večera však došlo k vyhrocení situace a on se svou poloautomatickou zbraní zastřelil během konfliktu dva účastníky protestu a jednoho postřelil.

Podle své obhajoby tak učinil v sebeobraně, když se k němu trojice mužů, z nichž jeden byl také ozbrojený střelnou zbraní, začala přibližovat a chtěla jej napadnout a odzbrojit.

Přestože je Rittenhouse běloch stejně jako další protestující, aktivisté se snaží v případu najít rasové téma a stejně tak přichází od ultralevice apel, upozorňující, že se zbraní překročil hranici států, aby se dostal do Kenoshy v sousedním Wisconsinu. Násilné demonstrace tehdy probíhaly za podpory hnutí Black Lives Matter.

V souvislosti s aktuálním líčením bezpečnostní instruktor Pavel Černý z Ligy Libe nasdílel na svém facebookovém profilu vtip, v němž zachycuje fiktivní debatu mezi Rittenhousem a americkým hercem Alecem Baldwinem, který čelí žalobám kvůli neúmyslnému zastřelení kameramanky Halyny Hutchinsové při natáčení filmu Rust.

Baldwin, známý jakožto bojovník proti legálním zbraním, kameramanku zastřelil během nácviku scény, přičemž měl předpokládat, že je jeho zbraň nenabitá ostrými náboji.

Vtip zobrazuje Baldwina s telefonem, jak volá Rittenhouseovi do soudní síně a radí mu s obhajobou: „Prostě jim řekni, že sis myslel, že jsou slepé.“

„Třeba to Facebook zase překryje – že to bylo prověřeno a podle jejich nezávislých zdrojů Alec Baldwin nic takového Kylemu Rittenhouseovi neradil,“ pobavil se ještě Černý nad zjevnou věcí.

Nebyl však daleko od pravdy, Facebooku se jeho příspěvek opravdu znelíbil a rovnou mu za něj udělil zákaz inzerce a živého vysílání na 60 dní.

„Zrovna dnes jsme se zde níže bavili o cílené cenzuře, která opravdu je už daleko za hranou toho, co hovoří naše ústava… zde jediný nevinný fórek na levičácko-neomarxistickou klikou zapovězené téma (a to jsme si dělali srandu ještě, že proti tomu Facebook zasáhne) ohledně ‚toho, kterého jméno se nesmí vyslovit‘ (pomalu jak v tom Harry Potterovi) vzápětí znamená tohle opravdu ostudné varování…,“ komentuje Černý, jak Facebook urychleně zasáhl při zobrazení Rittenhouseova jména.

Upozorňuje přitom, že soud s mladíkem ani zdaleka ještě neskončil a „tady už se mluví o ‚nebezpečných jedincích a organizacích‘ (Rittenhouse byl v době činu v organizaci na podporu americké policie).

„Není asi potřeba už soudnictví a poroty, ‚faktčekři‘ Facebooku to jak vidno udělají a zvládnou s předstihem za ně…,“ předjímá Černý s dodatkem, zdali už aby se „člověk bál více než kdysi za bolševika, když někomu šeptem povídal vtip o Husákovi s Brežněvem“.

Odkázal také na článek 17 české ústavy hovořící o právu na svobodu projevu a svobodné šíření idejí, názorů a informací, ve kterém se rovněž píše, že je cenzura „nepřípustná“. Odkázal se též na Společnost pro obranu svobody projevu, kterou zastupuje například vývojář Daniel Vávra, jenž se snaží s cenzurou na sociálních sítích bojovat dlouhodobě a sbírá o takovém dění podněty.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…