Zvolení Trumpa prý možná oživí americký radar v ČR

12.11.2016 12:15

Zásadní změnu v oblasti obrany by pro ČR mohlo znamenat zvolení Donalda Trumpa novým americkým prezidentem. Podle odborníků bude totiž Trump, oproti svým předchůdcům, na evropské státy tvrdší, a to může znamenat důraznější vybírání vyšších příspěvků pro NATO, ale také vybudování protiraketového systému na území Česka. Informuje o tom server Echo24.

Zvolení Trumpa prý možná oživí americký radar v ČR
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Samozřejmě záleží na tom, kdo bude ministrem obrany a zahraničí, bezpečnostně-strategická koncepce se teprve rodí. Můj odhad je, že Trump bude pokračovat v protiraketové obraně a bude do ní chtít dávat více peněz,“ řekl serveru vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Jak server připomněl, na začátku května USA zprovoznily protiraketovou základnu v Rumunsku a nyní se jedna staví také v Polsku.

Celý text je ZDE

Server také poukazuje na to, že o tom, že Trump bude chtít postavit štít i v ČR, se zmínil před volbami bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani. Ten zřejmě bude členem nové americké vlády.

Přístupem k výstavbě protiraketové obrany ve střední Evropě se ostatně Trump a jeho okolí liší od současného prezidenta Baracka Obamy. Vedle Giulianiho Obamův přístup během kampaně kritizoval i Trumpův viceprezident Mike Pence.

Pokud by požadavek přišel, ČR by měla podle Visingra jednoznačně souhlasit. „Pravděpodobně to udělají neoficiální kuloární cestou a řeknou, pokud nekývnete, jste v tom sami. Musíme si uvědomit, že Trump je byznysmen, je ochotný vyjednávat, ale pravděpodobně bude pracovat metodou cukru a biče,“ vysvětlil Visingr.

To, že by ČR měla s případnou stavbou protiraketovému systému souhlasit, si myslí i expertka na obranu a poslankyně ODS Jana Černochová. „Ukazuje se, že lavírování, které jsme předvedli před lety, bylo chybné a že jednoznačně je v našem bezpečnostním zájmu se na projektu podílet,“ řekla serveru Echo24.cz Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…