Zvýhodňovali jste vybrané prezidentské kandidáty, vzkazuje rozzuřený Horáček organizátorům Festivalu svobody

19.11.2017 19:45

Organizátoři Festivalu svobody, který se konal v Praze v rámci oslav výročí sedmnáctého listopadu, musel čelit vlně kritiky. Na Václavském náměstí totiž dostali na pódiu prostor mluvit pouze tři z devíti prezidentských kandidátů. Proti tomuto jednání se ohradil jeden z nominantů, Michal Horáček. Organizátoři argumentují, že chtěli dát prostor mediálně méně známým kandidátům.

Zvýhodňovali jste vybrané prezidentské kandidáty, vzkazuje rozzuřený Horáček organizátorům Festivalu svobody
Foto: Vít Hassan
Popisek: Producent Michal Horáček na Národní třídě

Prostor na festivalu tak dostali Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Pavel Fischer. Podmínkou k vystoupení podle organizátorů bylo, aby se kandidáti chovali v souladu s hodnotami sedmnáctého listopadu. To, že Horáček možnost projevu nedostal, si vyložil tak, že tyto hodnoty nesplňuje.

„Nevím, proč se v médiích objevila zpráva o tom, že se podle nás pan Horáček nechová v souladu s hodnotami sedmnáctého listopadu. To vůbec není pravda. Panu Horáčkovi jsme vysvětlili naše podmínky pro výběr kandidátů. Navíc to bylo těsně před akcí a my jsme se chtěli držet formátu, který jsme si vybrali. Nečekali jsme, že to vyvolá takovou vlnu reakcí,“ dodal Gregar s tím, že chtěli dát především prostor kandidátům, kteří nemají tolik prostředků jako ostatní nebo je veřejnost nezná.

Horáček ale tvrdí, že pořadatele s jeho týmem oslovili okamžitě poté, co se objevila zpráva, že kromě pana Fischera a Hilšera se objeví i pan Drahoš. „To nás vylekalo, říkal jsem si, jak je to možné. Já jsem spojený s událostmi sedmnáctého listopadu, nevím, proč bych měl být s listopadem spojován méně než ti, kteří tam byli,“ reagoval dotčený Horáček.

Jiří Drahoš pokládá nepozvání Horáčka za nešťastné, zároveň ale říká, že organizátoři měli svou dramaturgii. „Je to věc pořadatelů a pana Horáčka. Michal Horáček měl ale jinak dost prostoru i mimo pódium. Vyjádřit se mohl. Média byla všude,“ řekl ke sporu Drahoš.

Další z řečníků, kteří se na pódiu objevili, Pavel Fischer říká, že ho pořadatelé seznámili s rámcovým záměrem festivalu asi před měsícem. O scénáři nebo o počtu vystupujících řeč nebyla. „O sporu jsem se dočetl až v médiích. Neměl jsem z toho dobrý pocit. Je mi ale sympatické, že Marek Hilšer, který na místě už byl, nabídl podělit se s Horáčkem o svůj vyhrazený čas,“ prohlásil Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…