Zvykejte si na koronavirus, bude tu s námi dlouho, nabádají profesoři. Berme ho jako jinou infekci

12.06.2020 8:38

Zdá se, že si lidé začínají zvykat na život s koronavirem. Podle vedoucího klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví Vladimíra Černého si ostatně budeme muset zvyknout, protože koronavirus tady s námi bude dlouho.

Zvykejte si na koronavirus, bude tu s námi dlouho, nabádají profesoři. Berme ho jako jinou infekci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

V České republice se nyní nacházejí tři větší ohniska výskytu koronaviru – v Praze, na Olomoucku a na Karvinsku. Mimo tato tři ohniska ale přibývá jen málo a lidé začínají brát nemoc Covid-19 jako běžné onemocnění.

Podle vedoucího klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví Vladimíra Černého si lidé budou muset na koronavirus zvyknout. „S touto nemocí tady budeme žít dlouhá léta. Covid-19 musí být brán jako většina jiných infekcí,“ poznamenal.

Podle páteční MF Dnes se s Covidem-19 léčí v nemocnicích 111 lidí a z toho 9 ve vážném stavu.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek konstatoval, že lokální ohniska je třeba držet pod kontrolou, aby nepřerostla ve větší problém, ale z celorepublikového hlediska je prý v Česku situace klidná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…