Jak se plýtvá evropskými dotacemi? Nákupem čokolád a prezervativů

04.07.2012 12:25

Nejen ministerstvo školství použilo na propagaci svého projektu zbytečně miliony korun z Evropské unie. Špatně čerpané evropské dotace sloužily mnohdy k absurdním účelům. Ať už k nákupům čokolád, přívěsků na klíče, či jako v případě ústecké radnice k nákupu prezervativů. Nyní Brusel řekl dost.

Jak se plýtvá evropskými dotacemi? Nákupem čokolád a prezervativů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Když se letos chtěl resort školství „vytáhnout“ svým novým projektem, úředníci chtěli za dva miliony korun nakoupit čokolády a přívěsky na klíče.

Rovněž ústecká radnice chtěla použít k propagaci evropské miliony. Svůj plán rozvoje města propagovala nákupem prezervativů, koulí na pétanque a kosmetických taštiček. Kolik tahle sranda stála? Celkem čtyři miliony korun. Nyní je podobným absurditám konec. Unie totiž mění strategii investic.

Dosud kontroloři z Bruselu nedávali těmto projektům velkou váhu. Publicita věcí, které se za evropské peníze dělají, je sice povinná, ale neříká, jakým způsobem. Právě tady se naráží na problém.

Miliony korun na propagaci pochází z operačního programu Technická pomoc. Pak je navíc v každém z ostatních operačních programů ukryt ještě menší rozpočet - určený na povinnou propagaci.

Hospodářské noviny zjistily, že celková suma za rozpočtové období 2007 až 2013 činí pro Česko téměř 28 miliard. Navíc z peněz dotací příjemci hradí i nejrůznější školení a platy úředníků. Šéfové dotačních úřadů totiž rozhodují, na co miliony z EU půjdou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…