Bary a resturace jsou zavaleny papíry kvůli povinným rodným listům k lihovinám

31.10.2012 15:50

Restauratéři, majitelé barů, obchodníci ve velkoskladech, zkrátka všichni, kteří se pohybují v alkoholovém byznysu, se doslova topí v papírech a náklady na kancelářské potřeby a techniku jen rostou. Nepříjemnou úředničinu způsobují povinné rodné listy pro lihoviny, které vláda zavedla jako jedno z preventivních opatření kvůli metanolové aféře.

Bary a resturace jsou zavaleny papíry kvůli povinným rodným listům k lihovinám
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

"Jednou mi rodný list Becherovky dokonce vylezl z tiskárny na šestnácti stránkách. To mě naprosto šokovalo," uvedl pro server iHned.cz Petr Zadák, majitel tří kolínských restaurací. "Becherovka není produkt, který by se umíchal během jediného dne a poslal se na plnící linku. Tak je tomu u jiných druhů lihovin, kde se jen smíchají ingredience a může se plnit," brání rozsáhlý rodný list Tomáš Bryzgal, manažer kvality společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka.

Bryzgal zároveň podotkl, že firmy už po dohodě se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí objevily už způsob, jak lze neúnosnou byrokracii snížit. "Průběžně aktualizujeme souhrnný protokol všech šarží, které jsme letos vyrobili. Dá se tak pohodlně prokázat původ našich výrobků vždy k určitému datu za celý rok a není třeba tolik stran dokumentů," upřesnil.

Elektronické rodné listy

A nasnadě je i další řešení – vláda připomněla, že její nařízení mohou bary, restaurace a obchody plnit nejen v papírové, ale i v elektronické formě a případné kontrole předložit rodné listy uložené v počítači.

"Zpočátku, když není spousta věcí jasných, to každý chce mít raději fyzicky v ruce. Ale teď už sázím všechno do počítače. Mám rád české lesy. Ale týdně na tom strávím až deset hodin času," uvedl Zadák s tím, že rodné listy jsou jen dočasné opatření, které nebude mít dlouhého trvání. "Skutečným řešením je důsledné potírání černého trhu s alkoholem ze strany celníků a policie a ne administrativní trestání hospodských," míní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…