Razie v heřmanické věznici pokračuje. Čtyři bachaři čelí obvinění z krádeže

25.11.2012 13:37

Čtyři členové Vězeňské služby zadržení při zátahu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v ostravské věznici Heřmanice si již vyslechli obvinění. Jeden z trestných činů, z něhož by se měli zpovídat, je krádež. ČTK to dnes bez bližších podrobností řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Při zásahu však bylo zadrženo celkem devět lidí, informace o dalších obviněných či trestných činech inspekce stále tají.

Razie v heřmanické věznici pokračuje. Čtyři bachaři čelí obvinění z krádeže
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

 

Podle informací serveru Novinky.cz jsou však obvinění stíháni i pro další trestné činy, mimo jiné například pro zneužití pravomoci úřední osoby. Oficiálně však tuto informaci zatím nikdo nepotvrdil, GIBS chce zprávu k zákroku zveřejnit teprve v pondělí. Podle serveru si čtveřice bachařů nelegálním způsobem přivydělávala prodejem mědi. Po dobu několika měsíců si údajně při ostraze vězňů v průmyslovém areálu u věznice část vytěžené mědi nechávali a následně ji prodávali ve sběrně. Podle Novinek je však detektivové GIBS chytili v pátek právě ve chvíli, kdy s dodávkou plnou mědi opouštěli věznici.

Razie by v ostravské věznici Heřmanice měla pokračovat až do dnešní noci. Zásah začal v pátek večer a nasazeno při něm bylo několik desítek pracovníků inspekce. Akce byla nazvána Cuprum, tedy latinsky měď. "Akce stále běží a předpokládáme, že by mohla být ukončena v nočních hodinách," uvedla Sandorová.

Oficiální důvod razie není známý

Inspekce oficiálně důvod razie dosud nezveřejnila. Mluvčí inspekce pouze vyloučila, že by se jednalo jen o preventivní prohlídku věznice, jako byla například razie ve věznici Valdice na začátku listopadu, kterou tehdy prohledalo zhruba 300 lidí z GIBS a Vězeňské služby, včetně zásahové jednotky. Našli mobilní telefony a bodné zbraně. Média spekulovala, že vězni o razii věděli předem, údajný únik informací GIBS prověřuje. Následně 14. listopadu rezignoval ředitel vězeňské služby Jiří Tregler. ČTK řekl, že odstoupil z osobních důvodů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…