Šilar popřel informace o dohodě, že má být místopředsedou Senátu

27.11.2012 11:50

Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí vybere svého kandidáta na místopředsedu Senátu za týden. Místo ve vedení horní komory má obsadit poté, co v tajných volbách před týdnem neprosadila lidovce Jiřího Čunka. Předseda klubu Petr Šilar (KDU-ČSL) dnes popřel informaci o dohodě, že novým kandidátem bude on.

Šilar popřel informace o dohodě, že má být místopředsedou Senátu
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

"Můžu jenom říct, že se to nezakládá na pravdě," řekl ČTK s tím, že kandidátů bude více. Reagoval tak na informace médií, podle nichž se na jeho nominaci shodli lidovci s ČSSD, která má v horní komoře většinu.

Přijatelná by mohla být Horská

Senátu se minulý týden na jeho první schůzi v novém funkčním období podařilo zvolit pouze tři ze čtyř místopředsedů. Opětovně uspěli Alena Gajdůšková, Zdeněk Škromach (oba ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS). Čunkovi ke zvolení chybělo osm ze 77 odevzdaných hlasů. Senát má vedení horní komory doplnit na schůzi, která začne 5. prosince. Klub KDU-ČSL a nezávislých se podle Šilara sejde o den dříve.

Možnost, že by někdejší vicepremiér a předseda KDU-ČSL Čunek nemusel získat dost hlasů, naznačoval ještě před volbou předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Podle něho ani v ostatních frakcích nebyli Čunkovu zvolení všichni nakloněni. V kuloárech se poté spekulovalo o tom, že přijatelná by mohla být například nestranička Miluše Horská.

Kvůli Čunkově kandidatuře již dříve Šilarův klub opustila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), která s Čunkem prohrála nominační souboj o místo ve vedení horní komory. Svůj odchod zdůvodnila Čunkovými názory na romskou problematiku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…