Ministerstvo nařídilo odstranit prvních 47 poutačů z okolí dálnic

28.11.2012 19:36

Ministerstvo dopravy od září nechalo odstranit 47 billboardů, které se nacházely v ochranném pásmu dálnic D2 a D5, řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Úřad se zatím zaměřil pouze na část reklamních zařízení, která jsou v ochranném pásmu kolem rychlostních komunikací a nemají pro umístění v tomto prostoru výjimky. V okolí dálnic se podle odhadů ministerstva vyskytuje tisíc až dva tisíce billboardů.

Ministerstvo nařídilo odstranit prvních 47 poutačů z okolí dálnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Majitelům reklamních poutačů ministerstvo k dnešnímu dni rozeslalo 55 výzev. V příštím roce úřad rozešle další výzvy k odstranění 45 vybraných reklam kolem dálnice D1.

„Přes jednotlivé okresní správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se vytipovávají jednotlivá zařízení a zkoumá, se jestli mají příslušná povolení," uvedl mluvčí dopravního resortu Martin Novák. Řada starších smluv s majiteli reklamních poutačů totiž takovouto výjimku obsahuje. S těmi už ale ŘSD smlouvy neobnoví a do pěti let by tak měly z okolí rychlostních silnic zmizet všechny poutače kromě těch, které inzerují například motely a další služby umístěné přímo na komunikaci.

Ochranné pásmo

Výzvy k odstranění podle Nováka úřad rozesílá asi jen pětině majitelů billboardů. Většina z nich prý černé poutače odstranila sama. Ochranné pásmo 250 metrů kolem dálnic a rychlostních silnic zavedla novela zákona o pozemních komunikacích, která začala platit od prvního září letošního roku.

Současná snaha ministerstva dopravy a ŘSD je ale podle Vojtěcha Razimy, ředitele obecně prospěšné společnosti Acta non Verba a dlouholetého odpůrce reklamních poutačů u silnic, nedostatečná. Poutače by podle sdružení totiž mohly od rychlostních silnic mizet daleko rychleji. Předčasně jde prý vypovědět například smlouvu se společností News Outdoor, která je majitelem 391 reklamních ploch kolem dálnic a rychlostních silnic bez toho, aby stát musel čelit sankcím. To ale ministerstvo dopravy dlouhodobě popírá.

Novela zákona o pozemních komunikacích umožňuje odstranit reklamní zařízení jenom v okolí dálnic a rychlostních silnic. Billboardy v okolí silnic druhé a třetí třídy nikterak neomezuje. Celkem je v Česku registrováno na 20.000 venkovních reklamních ploch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…