Lidovci ustoupili, do vedení Senátu navrhnou místo Čunka Miluši Horskou

04.12.2012 14:24

Senátorský Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí dnes do vedení horní komory nominoval Miluši Horskou (za hnutí Nestraníci). Řekl to předseda frakce Petr Šilar. Senátorka za Pardubicko má obsadit místopředsednické křeslo, do kterého nebyl na minulé schůzi Senátu zvolen lidovec Jiří Čunek. Vedení horní komory se má doplnit ve středu na její nadcházející schůzi.

Lidovci ustoupili, do vedení Senátu navrhnou místo Čunka Miluši Horskou
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Klub podle Šilara vybíral Horskou v tajných volbách, dostala přednost před dalšími dvěma adepty. Jejich jména ale Šilar nechtěl sdělit. "Byli tři kandidáti a bylo to demokratickou tajnou volbou," dodal jen. Odbornice na speciální pedagogiku Horská je v horní komoře od roku 2010, v minulém funkčním období byla členkou sociálního výboru a místopředsedkyní podvýboru pro předškolní, základní a střední vzdělávání.

O nominaci Horské se spekulovalo už při minulé schůzi Senátu poté, co někdejší předseda KDU-ČSL a vicepremiér Čunek nezískal v tajných volbách místopředsedy horní komory dost hlasů. Chybělo mu osm ze 77 odevzdaných hlasů.

Kvůli Čunkově kandidatuře Šilarův klub opustila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), která s Čunkem prohrála nominační souboj o místo ve vedení horní komory. Svůj odchod zdůvodnila Čunkovými názory na romskou problematiku. Čunek má nyní nahradit Horskou v senátním výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, lidská práva a petice. Měl by se místo ní stát také předsedou podvýboru pro lidská práva.

Vedení horní komory je zatím pouze čtyřčlenné. Senátu se předminulý týden na jeho první schůzi v novém funkčním období podařilo znovu zvolit pouze předsedu Milana Štěcha a tři ze čtyř místopředsedů. Opětovně uspěli Alena Gajdůšková, Zdeněk Škromach (oba ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…