Koaliční krize kvůli Sloupovi v Karlovarském kraji trvá

04.03.2013 12:26 | Zprávy

ČSSD v radě Karlovarského kraje odmítla návrh komunistů, aby náměstek pro školství, bývalý politruk Václav Sloup (KSČM) zůstal v radě a aby ČSSD pouze převzala resort školství. Komunisté si ale chtějí zachovat většinu v radě, v níž mají pět z devíti členů. Hejtmanovi Josefu Novotnému (ČSSD) se to ale nelíbí, jak dnes řekl novinářům. Výměnu Sloupa za někoho jiného komunisté nechtějí.

Koaliční krize kvůli Sloupovi v Karlovarském kraji trvá
Foto: archiv
Popisek: Radní pro školství v Karlovarském kraji Václav Sloup

Požadavek hejtmana z minulého týdne zněl, aby KSČM náměstka pro školství vyměnila, protože kvůli jeho minulosti politruka pohraniční stráže se v kraji zvedla vlna protestů. "Každé jeho rozhodnutí ve školství bude a priori vnímáno negativně a bude zpolitizováno," upozorňuje Novotný. "Dočkal jsme se výsledku naprosto neuspokojivého. KSČM to udělala tak, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Budu proto žádat vedení ČSSD, aby se k této odpovědi komunistů postavilo," uvedl Novotný. O konci koalice v této souvislosti zatím hejtman nechce mluvit.

Krajský předseda KSČM Josef Murčo ČTK dnes řekl, že se dá jednat o výměně resortů mezi KSČM a ČSSD, nebo o tom, že by si komunisté nechali resort školství, ale našli pro něj někoho jiného. Za Sloupem však stojí členská základna KSČM.

Právě Sloupova minulost je příčinou sporů ve vedení kraje i demonstrací, petic a dalších protestů, které se v kraji konaly poté, co stanul v čele krajského školství. Sloup byl politrukem někdejší pohraniční stráže a dosud prý považuje její činnost, kdy násilím bránila lidem emigrovat do demokratických států, za správnou. Sloupa už se dvakrát neúspěšně pokusila odvolat opozice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…