Od církví se odklání stále více lidí. Za deset let jich odešlo milion a půl

10.03.2013 10:26

Církve České republice postupně ztrácejí své ovečky. V posledních deseti letech výrazně klesl počet lidí, kteří se k nim hlásí, u tří největších se dokonce úbytek pohybuje kolem tří pětin. Jak uvádí agentura Mediafax, při posledním sčítání se k víře přihlásilo necelých jeden a půl milionu lidí.

Od církví se odklání stále více lidí. Za deset let jich odešlo milion a půl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

 

"Směrem od západu na východ republiky počet věřících stoupá a již tradičně je nejvyšší na východní hranici republiky se Slovenskem," uvedl Ladislav Pištora z Českého statistického úřadu. Nejvíce věřících lidí žije v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji, naopak kostely zejí prázdnotou v Ústeckém, Karlovarském a Libereckém kraji, kde devět z deseti obyvatel je nevěřící.

Římskokatolická církev pociťuje největší úbytky

Nejvíce věřících ubylo nejpočetnější církvi u nás, a to římskokatolické. Za posledních deset let se od ní odklonilo přes jeden a půl milionu osob, v současnosti se počet jejích přívrženců pohybuje jen mírně nad milionem věřících osob. Špatně je na tom i československá husitská církev, která za deset let přišla o 60 procent svých členů.

S nedostatkem členů se potýkají i církve nejmenší. Hnutí Grálu hlásí 232 příznivců, Scientologická církev 374. Hnutí Nového věku (New Age) má v Čechách 22 oficiálních příznivců. Církev sjednocení (moonisté) a Novoapoštolská církev by mohly proti sobě postavit shodně 65 věřících. K esoterismu, do něhož patří například magie, alchymie a astrologie, se ve sčítání hrdě přihlásili čtyři lidé. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…