Musíme sledovat peníze i do poslední vesnice, říká šéf NKÚ

23.03.2013 8:56

Nový prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a bývalý poslanec za ČSSD Miloslav Kala neplánuje žádnou revoluci ani personální zemětřesení. Jako první chce představit novou strategii úřadu, která povede k efektivitě a správnému zaměření kontrol. Hraje se také o větší pole působnosti pro NKÚ.

Musíme sledovat peníze i do poslední vesnice, říká šéf NKÚ
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

"Nyní jde o nákup informačních systémů do státních institucí. Stojí strašné peníze, většinou se nakupují v jednacím řízení bez uveřejnění a je tu velký potenciál pro nehospodárnost a případnou korupci," nastínil Kala v rozhovoru pro Lidové noviny, kam budou směřovat první kroky kontrolorů. Kromě IT si chce Kala "posvítit" také na infrastrukturní projekty, konkrétně stavbu dálnic.

Kala v jednom z předchozích rozhovorů uvedl, že během tří čtyř let chce úřad změnit k nepoznání. Především by prý měl přejít do digitální éry. Změnit by se mělo také to, že kontroloři budou chodit na jisto.

"Kontrolora bychom měli v zásadě někam posílat až v okamžiku, kdy budeme vědět, že je tam vážné riziko a problém. On ho jen půjde fyzicky ověřit. Úřad by měl tedy víc pracovat s hromadným zpracováním dat. Jsem přesvědčen, že pro to už jsou prostředky a možnosti," popsal svou vizi Kala.

Větší pole působnosti

Ve hře je podle nového šéfa také rozšíření pravomocí NKÚ. Kala tvrdí, že pro vyjádření, zda nějaký program je, nebo není efektivní, musí být kontroloři schopní ho zkontrolovat od začátku až do konce. "Tedy od rozhodnutí na vládě po jeho přínos v poslední vesnici. Potřebujeme mít přístup do všech institucí, které nakládají s veřejnými prostředky. Dřív nebo později na takové opatření dojde," doufá Kala.

Nový šéf v rozhovoru také uvedl, že předchozí období, během kterého vedl úřad František Dohnal, nebylo dobré. Pokazilo prý image celého úřadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…