Prezidentská komise šetří solární byznys

09.05.2013 6:17

Speciální tým na prošetření solárního byznysu, jehož vznik inicioval prezident Miloš Zeman, už údajně začal pracovat. Televizi Prima Family to řekl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, který je jedním z členů týmu. Komisi mají tvořit zástupci justice, tajných služeb i kontrolních a regulačních orgánů.

Prezidentská komise šetří solární byznys
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Prezident vytvoření této komise navrhl ve svém úterním projevu před Poslaneckou sněmovnou, v němž označil solární byznys za největší tunel v českých ekonomických dějinách. "My už jsme činnost zahájili, vyměnili jsme si kontakty a ustavili jsme hlavní skupinu, která se bude scházet a vyměňovat si informace," sdělil televizi Kala. Podle Prima Family bude činnost komise vysoce operativní záležitostí, postavená na řadě auditů. Výsledky půjdou přímo k orgánům činným v trestním řízení.

"My nebudeme mít žádné mimořádné pravomoci, budeme využívat toho, čeho využíváme v rámci naší činnosti. Efekt, který by skupina měla přinést, spočívá v tom, že si budeme velmi pružně vyměňovat informace," uvedl Kala.

Televize upozornila, že takzvaná prezidentská komise je v Česku novinkou. Podle Radima Bureše z Transparency International nebude nový tým politizovaný a manipulovaný.

České hospodářství již přišlo o 200 miliard

Zeman ve vystoupení před sněmovnou řekl, že "solární baroni" české hospodářství do této doby připravili zhruba o 200 miliard korun. Uvedl, že kvůli podpoře solárníkům se postupně setkal s ředitelem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem, nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, prezidentem NKÚ Kalou, prezidentkou Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou a ministrem vnitra Janem Kubicem. Navrhl jim vytvoření společného týmu, "který by se tímto největším tunelem v českých ekonomických dějinách seriózně zabýval".

Solární sdružení se proti označování majitelů malých fotovoltaických instalací za tuneláře ohradila a za jádro problému označila velké elektrárny na polích, z nichž část vlastní polostátní energetická společnost ČEZ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…