Blažek podal stížnost ve prospěch Kuly a Steinera

15.05.2013 12:49

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podal stížnost pro porušení zákona v kauze bývalého šéfa vězeňské služby Luďka Kuly a někdejšího náměstka ministra spravedlnosti Františka Steinera, které protikorupční policie viní z nevýhodného nákupu budovy ve Vidnavě pro detenční ústav. Svůj krok zveřejnil na justičním webu.

Blažek podal stížnost ve prospěch Kuly a Steinera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Podle ministra byl případ nezákonně odňat Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 2 a přidělen žalobcům z Prahy-západ. Navrhuje proto, aby Nejvyšší soud toto rozhodnutí i další kroky státních zástupců, například zamítnutí stížností obou mužů proti jejich obvinění, zrušil.

Oba muži obvinění odmítají

Policie muže loni obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele, za což jim hrozí až deset let vězení. Podle detektivů věděli, že objekt bývalého kláštera ve Vidnavě je naprosto nevhodný k tomu, aby v něm vězeňská služba zřídila ústav zabezpečovací detence. Budova je prý umístěna v odlehlé lokalitě, je stará, stavebně nevhodná a v místě je nedostatek odborného personálu. Kula přesto v roce 2008 podepsal smlouvu a vězeňská služba koupila někdejší klášter za 29 milionů korun. Steiner mu to podle kriminalistů umožnil. Škoda byla vyčíslena na celou nákupní cenu nemovitosti.

Oba muži obvinění odmítají. Loni v březnu proti němu podali stížnost, kterou následně zamítl okresní státní zástupce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus. "V obou případech o stížnostech obviněných rozhodl místně nepříslušný státní zástupce, což je závažná procesní vada, jež by ve svém důsledku mohla v budoucnosti vést k odnětí obviněných jejich zákonnému soudci, respektive ke zpochybnění procesní použitelnosti úkonů v přípravném řízení a některých opatřených důkazů," uvedl ve stížnosti Blažek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…