Nečas varuje: Bude se muset upustit Vltavská kaskáda. V Praze bude víc vody, než se čekalo

03.06.2013 18:03

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bude proti předpokladům třeba upustit Vltavskou kaskádu. Průtok Vltavy v Praze tak asi v úterý ráno bude až 3300 kubíků za sekundu.

Nečas varuje: Bude se muset upustit Vltavská kaskáda. V Praze bude víc vody, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vltava bude v hlavním městě kulminovat v úterý. Nejvyšší průtok zaznamená krátce poté, co svého vrcholu dosáhne Berounka, která se do ní vlévá. Ovlivní ji také vynucené upouštění Vltavské kaskády. Nejsou vyloučeny evakuace v dalších částech Prahy, v Kralupech nad Vltavou a na jiných místech ve Středočeském kraji. Při likvidaci následků záplav je připraveno pomoci 350 policistů.

Štáb původně počítal s tím, že Vltava v Praze bude kulminovat na hodnotě 2800 až 3000 kubíků za vteřinu. Podle klimatologa Jiřího Svobody by tak bylo možné mluvit v Praze o přibližně čtyřicetileté vodě. Premiér Petr Nečas ale později ČTK řekl, že kvůli upuštění Vltavské kaskády bude nutné zvýšit průtok v Praze až na 3300 kubíků za vteřinu.

V roce 2002 byla v Praze voda tisíciletá. Maximální průtok odborníci tehdy naměřili přes 5300 metrů krychlových za sekundu. V roce 2002 protékalo Vltavou v Praze přibližně 3300 kubických metrů na sekundu kolem poledne 13. srpna. V té době úřady marně vyzývaly některé obyvatele Karlína i dalších oblastí ohrožených velkou vodou k evakuaci. Očekával se další vzestup hladiny, voda o necelého půl dne později zaplavila metro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…