Až zmrzne země... Co teď dále na Ukrajině

15.01.2024 10:14

Válka na Ukrajině zuří a zuří, byť prý především ruské útoky komplikuje počasí. Přesto prý Rusové chystají další protiofenzivu. Mezitím mezinárodní výstavní fórum „Rusko“ se sídlem v Moskvě otevřelo 14. ledna výstavu Armáda dětí ruského ministerstva obrany (MO), která má děti vzdělávat o armádě a kariéře v ruských ozbrojených silách. Ruské letectvo prý zažilo nejčernější den od počátku invaze 24. února 2022.

Až zmrzne země... Co teď dále na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

Zdá se, že Rusové chystají další ofenzivu. Ruský literární kritik a alternativní historik Sergej Pereslegin 12. ledna podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) prohlásil, že ruské síly zahájí rozsáhlé útočné úsilí na Ukrajině někdy mezi 12. lednem a 2. únorem poté, co země zamrzne a pravděpodobně poté, co budou ukrajinské síly „vyčerpány“ obranou svých pozic na Ukrajině. Současně varoval, že Rusové nesmějí udělat stejné chyby, jakých se dopustili Ukrajinci při své letní protiofenzivě v roce 2023. A do třetice upozorňoval, že Rusko nemá dostatek pracovních sil pro vedení rozsáhlé, déle trvající války.

Podle jednoho z ruských proválečných blogerů teď ruské útočné operace blokuje nepřízeň počasí, především silnější vítr, který značně ztěžuje vzdušné operace.

Podle ISW teď Rusové nad Ukrajinu posílají různé typy raket a drony současně a zkoušejí, čím nejsnáze prolomí ukrajinskou protivzdušnou obranu. Ukrajincům však prý v tuto chvíli pomáhá nižší kvalita ruských raket, v čemž prý hrají roli západní sankce proti Rusku.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí

Mezitím mezinárodní výstavní fórum Rusko se sídlem v Moskvě otevřelo 14. ledna výstavu Armáda dětí ruského ministerstva obrany (MO), která má děti vzdělávat o armádě a kariéře v ruských ozbrojených silách.

Večer 14. ledna se na ruských a ukrajinských kanálech Telegram objevily zprávy o sestřelení ruského průzkumného letounu A-50 a poškození nepřátelského vzdušného velitelského stanoviště Il-22M, ráno tuto informaci částečně potvrdil i velitel letectva ukrajinských ozbrojených sil Mykola Olesčuk. O sestřelu informoval server Ukrajinská pravda.

„Kolem 21.00 hod. ukrajinské jednotky ostřelovaly dva letouny ruského letectva, konkrétně letouny A-50 DRLO a IL-22M, které byly nad vodami Azovského moře,“ uvedl k tomu místopředseda Výboru VRU pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajství Jurij Mysjagin.

Podle informací serveru Kyiv Post, který se odvolal na ukrajinské zdroje, byly oba ruské letouny poškozeny a jeden ze strojů byl nakonec nahlášený jako sestřelený. Druhý, Il-22M, musel nouzově přistát v Rusku.  

„Ztráta dvou velitelských letadel během jediného dne by pro ruské letectvo znamenala nejhorších 24 hodin od zahájení totální invaze na Ukrajinu. Předchozím rekordem by byl den minulého měsíce, kdy Ukrajina sestřelila tři ruské nadzvukové úderné letouny Su-34. Stejně jako u nedělních útoků nebyl použitý zbraňový systém zveřejněn, ale spekulace naznačovaly možné použití protiletadlového raketového systému Patriot,“ napsal k tomu server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusové mají času dost., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 15.01.2024 10:39:31
Nemají kam spěchat. Narozdíl od Evropy které chybí zdroje z Ruska. Teď mohou jen počkat až Evropa a Spojené státy kleknou na kolena. Tak je to jednoduché. Oni nás totiž nepotřebují, což se naopak říct nedá. Ten kdo potřebuje aby to skončilo nejsou Rusové.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…