The Economist: Romové v českých zemích jsou terčem rasismu

23.09.2011 20:50 | Zprávy

Exkluzivně jsme pro Vás přeložili článek zahraničního serveru The Economist k situaci na Šluknovsku

 The Economist: Romové v českých zemích jsou terčem rasismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

V malých městech Šluknovského podhůří na severu Čech daleko od barokní Prahy přetekl ožehavý sociální problém do násilných střetů mezi Romy (Cikány) a místními obyvateli. Český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro deník MF Dnes, vyzval policii, aby reagovala "nemilosrdně" k eskalaci násilí, jako byl zmařený útok na ubytovny, kde žije mnoho romských rodin.

Vztahy jsou napjaté už celá léta. Chudoba, předsudky a kriminalita bují mezi 300 000 Romy žijící v České republice. Vláda se problému vyhnula. Evropská unie donutila v roce 1990 město Ústí nad Labem zbourat zeď, která měla obehnat romské ghetto. Mnoho pozorovatelů podotklo, že velké částky (včetně evropských dotací) do rozpočtu jsou vyplýtvány na konzultanty a na nerelevantní projekty.

Novým prvkem je romská odplata. V srpnu tři Romové použili mačety k útoku na "bílé". Dvacítka mladých Romů, ozbrojených obušky, zbili šestici bílých mladíků na diskotéce. Krajně pravicové strany jen přilily oleje do ohně. Ale hlavním palivem je hněv místních nad zločiností a migrace. Bohaté firmy totiž nastěhovaly romské nájemníky do místních levných bytů. Ti jim předtím prodali své bývalé domy v bohatších částech země, které firmy posléze zrekonstruovaly. Někteří, jako 2 360 takto vysídlených Romů, přijeli do města Rumburku v posledních 18 měsících.

Rétorika se stala výbušnou. Nepřátele Romů je nazývají "nepřizpůsobivými". Mnoho z nich je omezeno stěnami ghetta. Na Slovensku krajně pravicový politik Ján Slota prohlásil, že Romové by měli mít samostatný stát (ale neřekl, kde). Tvrdá slova připomínají nacistické perzekuce Židů a Romů a spolupráci Čechů s nacisty době války.

I když zjevně neonacistické strany jsou nelegální, i slušné české politické strany flirtují s protiromskými náladami. Bývalý místopředseda vlády Jiří Čunek začal svou kariéru v komunální politice a vystěhoval mnoho romských rodin z centra města do přepravních kontejnerů na periférii. TOP 09, člen vládnoucí koalice, bojkotovala zasedání kabinetu a požadovala odchod Ladislava Bátory z ministerstva školství pro jeho odporné protiromské názory. (Bátora na ministerstvu zůstal, byl jen přesunut na jiné místo.)

Pan Bátora je chráněnec pana Klause, který rád kritizuje politickou korektnost a má sklon k přijímání podivínů jako svých asistentů. Klaus veřejně podpořil vedoucího své kanceláře Petra Hájka poté, co se ten dostal pod palbu kririky pro odsouzení účastníků letošního Gay Pride pochodu v Praze, které označil za devianty a staví se proti tak zvanému mediálnímu lynčování skinheadů, jež házeli zápalné lahve na romské domy. Existuje podezření, že pan Klaus může mít v plánu založení nové nacionalistické, euroskeptické strany, až opustí prezidentský úřad v roce 2013. Neměl by mít žádný problém získat přitom podporu nespokojených "bílých" Čechů.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.