AVO: Pane premiére, přepracujme Metodiku hodnocení výzkumu

22.07.2013 19:58

Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s Asociací výzkumných organizací požádali v otevřeném dopisu předsedu vlády Jiřího Rusnoka o zvážení úpravy Metodiky hodnocení výzkumných organizací. Metodika byla dne 19. června 2013 narychlo schválena odstupující vládou premiéra Nečase a obsahuje několik zásadních pochybení, která systém hodnocení výzkumu a vývoje v ČR vrací o 10 let zpět a jde i proti doporučení mezinárodního panelu pro hodnocení výzkumu a vývoje.

AVO: Pane premiére, přepracujme Metodiku hodnocení výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Zásadní chyby nové Metodiky:

1. Metodika předpokládá retroaktivní aplikaci na nyní hodnocené výsledky výzkumných organizací vytvořené v roce 2012 - poctivá práce všech výzkumníků na tvorbě výsledků podle tehdy platné metodiky (převážně v oblasti aplikačních výsledků), která byla vykázána v počátku roku 2013, nebude vůbec vzata v úvahu.

2. V Metodice je plánováno ohodnocení výzkumných organizací podle tzv. 2. a 3. pilíře. Pro tato hodnocení není vůbec připravována prováděcí metodika, není ani stanoveno, kdy tato hodnocení začnou.

3. Pokud bychom přistoupili na filosofii retroaktivního hodnocení výsledků z roku 2012, vypadne z hodnocení zcela část hodnocení týkající se aplikačních výsledků a zůstane pouze hodnocení publikací.

4. Metodika nenaplňuje základní paragrafy zákona 130/2002 Sb., o státní podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, ve znění pozdějších předpisů, např. podle § 3 odst. 3 písm. a), § 5a odst. 2 písm. b) a zejména podle § 7 odst. 6 a 7, je hlavním účelem Metodiky 2013-15 stanovení výše institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na základě zhodnocení jí dosažených výsledků.

5. Mnoho paragrafů jednotlivých pilířů nové Metodiky je se zákonem č. 130/2002 Sb. kolizní stejně jako s Nařízením komise (ES) č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008.

Prezident AVO Libor Kraus varuje: „Tyto vady mohou způsobit fatální právní důsledky a budou končit soudními spory“.

SP ČR a AVO proto doporučují minimálně posunout platnost metodiky na rok 2014 (hodnocení výsledků VaV vytvořených v roce 2013) a urychleně dopracovat prováděcí předpisy pro zavedení 2. a 3. pilíře. Současně nabízí plnou spolupráci ve věci tvorby výzkumné politiky, která by více než stávající reflektovala potřeby české společnosti a její požadavky na výzkumné organizace.

AVO (Asociace výzkumných organizací) byla založena v roce 1990 v Brně jako dobrovolné sdružení právnických a fyzických osob, které se zabývají výzkumem a vývojem nebo mají s touto činností společné zájmy. AVO zastupuje zájmy především těch subjektů, jejichž dosažené výsledky výzkumu a vývoje jsou v převážné míře komerčně využívány. V současné době reprezentuje více než 80 společností a přes 8 tisíc lidí činných v této oblasti. Je jediným sdružením v ČR, které reprezentuje aplikovaný výzkum a vývoj v podnikatelské sféře, tedy výzkum rozvíjený a provozovaný převážně z privátních zdrojů. Prezidentem AVO je Ing. Libor Kraus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …