Adam B. Bartoš: Běda mužům, kterým žena vládne

31.01.2012 20:58

Česká republika poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu „půjčku“ ve výši 38 miliard korun ze svých devizových rezerv, rozhodl ve středu kabinet Jany Nagyové.

Adam B. Bartoš: Běda mužům, kterým žena vládne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Počkat. Kabinet Jany Nagyové? Už asi ano. Jinak si nemohu vysvětlit, že premiér Petr Nečas, premiér vlády rozpočtové opatrnosti či rozpočtové zodpovědnosti (nesmějte se) jen tak pro dobré oči paní Lagardové rozhodne čtvrtinu našich devizových rezerv nasypat do chřtánu jejího Mafiánského měnového fondu (MMF).

Kde je ten Petr Nečas, který chtěl snižovat zadlužení České republiky? Který přísahal, že bude hájit zájmy České republiky a jejích občanů? Kde je ten chlap vysoký skoro dva metry, co se umí na tiskové konferenci mračit a naznačovat, že se nám nápad z Bruselu nezdá? Který ještě v prosinci na bruselském summitu tvrdil, že se Česká republika k fiskální unii (jejíž je tato „půjčka“ součástí) nepřipojí? Který ještě před týdnem říkal, že se mu tato „půjčka“ nelíbí?

Trapný kompromis, na který nakonec vláda přistoupila, přece nemůže být z jeho hlavy.

A z čí hlavy tedy je?

Mám to. Nečas si zřejmě prohodil role s vrchní ředitelkou Sekce kabinetu. Vládu nyní řídí Jana Nagyová a Petr Nečas je její pravou rukou. Pracuje tvrdě 12 hodin denně. Už byl zřejmě unaven tím neustálým hájením českých národních zájmů a chtěl si trochu dáchnout. Jano, vem to za mě, to je tak hrozný tlak z té Unie, že už tomu neumím čelit. Nevěřila bys, jak je ta Merkelová neodbytná. A šel Janě uvařit kafe, odnesl jí kostýmky do čistírny a po zbytek dne dělal nějaké papírování.

Jana se pustila do úřadování. Začala tím, že si srovnala tužky na psacím stole. Pak se dívala z okna Strakovky a počítala, jestli si premiérským platem nepohorší. Přece jen jako vrchní ředitelka brala víc než on. Ale co. Služba pro stát je oběť. Ze zamyšlení ji vytrhl až telefonát.

Tady Merkelová. Angela Merkelová.

A už to jelo. Ženské se vždy snáze dohodnou. Fakt? ptala se Jana nevěřícně do telefonu, když jí Anděla líčila, jaká by to byla katastrofa, kdybychom MMF nic nepůjčili. Ustoupila hned. Ano, záleží nám na stabilitě eurozóny, opakovala. Prosím? No jasně. To je dobrý argument. Pak už se bavily jen o kostýmcích. Anděla jí prý jeden pošle. Jako pozornost.

Když Petr donesl Janě kafe, bylo už vše domluveno. Ve středu to jen odmávne vláda na svém zasedání. Kalousek s knížetem aspoň dají chvíli pokoj.

Jsi zlatá. Mlask. Sice to vypadá jako ústupek, ale copak si můžeme dovolit být neústupní? pomyslel si a nasadil při tom pomyšlení svůj smutný pohled bernardýna.

Teď už jen, jak to prodat veřejnosti. Jana začala energicky chodit po místnosti a nahlas přemýšlet. Určitě tam musí být něco o tom, že nám záleží na stabilitě eurozóny. Jakže to ta Anděla říkala? Petr zapisoval. To je dobré, uznale pokyvoval hlavou.

„Záleží nám na stabilitě eurozóny. Jsme s ní velice úzce ekonomicky provázáni. Situace v eurozóně nám není a nesmí být lhostejná,“ diktovala Jana.

Vrchní ředitel si zapisoval. Div si neukousl špičku jazyka, jak se soustředěně snažil zachytit proud slov, která ze sebe premiérka vychrlila, vzpomenout si na celou větu. „…ne-smí být lho-stej-ná,“ slabikoval si pro sebe nahlas. Kancelářská práce asistenta mu moc nejde, je pomalý, ale aspoň nemusí na chvíli rozhodovat o zemi a bránit české zájmy. To je totiž velký tlak. Ta Merkelová je tak neodbytná…

Máš to?

Mám.

Určitě tam musíme zdůraznit, že to je půjčka. A taky to, že to je ani ne polovina toho, co po nás původně žádali…

A že to chceme zaplatit, protože chceme být vnímaní jako ekonomicky zdraví. Jakože na to máme. To musíme hodně zdůraznit. Na tom to postavíme.

Petr to všechno odkýval. V zásadě byl rád, že to už nemusí řešit. To je totiž velký tlak. A ta Merkelová je tak neodbytná… Smutné oči bernardýna.

-Střih-

Tisková konference po jednání vlády:

„Pokud se podíváte na seznam členských států Evropské unie, které půjčku poskytují a které ji neposkytují, tak je tam s několika výjimkami jasná dělící linka mezi státy, které jsou považovány za ekonomicky zdravé a konsolidující své finance, a ty nějakou půjčku poskytují a pak státy, které nejsou považovány za ekonomicky zdravé a tedy s velmi diskutabilními výsledky v oblasti konsolidace veřejných financí,“ vysvětlil premiér-vrchní ředitel Sekce-bernardýn. „Vláda České republiky pod mým vedením považuje za důležité, aby byl vyslán signál, že i účastí na této půjčce patříme do té první skupiny,“ dodal.

Fajn. Takže platíme jen proto, abychom nevypadali jako chudí příbuzní. I když na to nemáme. Větší pitomost ani snad nemohl říci. Ale novináři to zbaštili. Novináři to vždycky zbaští.

Dobře jsem to zformulovala, pomyslela si Jana, která přenos tiskovky sledovala živě ve své premiérské kanceláři.

Dobře jsem jí to poradila, pomyslela si Anděla, když si večer četla čerstvé hlášení z protektorátu.

Hned to zavolala Lagardové. Vzájemně si pogratulovaly. A pak už jen probíraly kostýmky. Kristýna Anděle prý jeden pošle. Jako pozornost.

***

Dobrá. Trochu jsem popustil uzdu fantazii, přiznávám. Takto to asi nebylo.

Doufejme, že vládu řídí i nadále Petr Nečas.

I když podle toho, co vidíme, je vlastně jedno, zda je to Nečas nebo Nagyová.

Baba jako baba.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…