Adam Černý: Těžký život kuřáků ve Francii

06.04.2015 7:33

Kuřáci tabáku to mají v mnoha západních zemích stále těžší. Nějaký čas se výjimkou zdála být Francie, protože od roku 2008 v ní například platí zákon zakazující kouřit na zahrádkách před kavárnami, bistry a bary, ale dosud si z něj takřka nikdo nedělal těžkou hlavu.

Adam Černý: Těžký život kuřáků ve Francii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Ze statistik vyplývá, že případů, kdy byly za porušení zákazu uděleny pokuty ať už hostinským nebo hostům, se v celé Francii dá za rok spočítat sotva několik tuctů.

V Paříži se radní odpovědný za zdravotnictví rozhodl, že všeobecně tolerovanému pokrytectví učiní přítrž. Tento týden napsal šéfovi policie v metropoli dopis, v němž ho vyzývá, aby proti prohřeškům vůči zákazu kouření na zahrádkách muži zákona napříště důrazně zakročovali.

Pokud na pokuty skutečně dojde, budou citelné. Majitelé barů či bister mohou zaplatit 135 eur a v případě, že kouření na zahrádkách dokonce podporují rozmisťováním popelníků, tak to může být až 750 eur. Kuřáci samotní, kteří až dosud byli v podobných případech trestáni zcela výjimečně, má postihnout pokuta 68 eur.

Jak protikuřácké tažení v Paříži dopadne, nelze odhadnout. Antitabakisté tvrdí, že většina veřejnosti s jejich požadavky souhlasí, proti nim však stojí statistiky, podle nichž 28 procent Francouzů a Francouzek přiznává, že si zapálí každý den, a dalších 34 procent si zakouří alespoň čas od času.

Bojovníci proti nikotinu si však chystají další zbraně. Jednou z nich by se mohla stát studie poradenské firmy Microeconomix, podle níž by kuřáci měli platit v ceně krabičky cigaret nejen výrobu a spotřební daň i daň z přidané hodnoty, ale i náklady spojené s léčením následků závislosti na kouření a jeho důsledky na ekonomiku.

Studie dospěla k závěru, že v takovém případě by odpovídající cena za balíček cigaret byla ne nynějších šest a půl, ale celých třináct eur.

Mnoho Francouzů na zvyšující se cenu reaguje tím, že si cigarety objednávají přes internet od firem, které díky tomu, že mají sídlo v daňově mnohem výhodnějším Irsku, mohou nabídnout výrazně nižší cenu.

Tomu má zabránit zákaz prodeje přes internet zařazený jako součást nového zdravotnického zákona. Jako každý zákaz ve Francii se i ten antikuřácký stává předmětem jízlivých žertů.

Jeden z nich se například ptá, co stát, který se zcela správně stará o zdraví pasivních i aktivních kuřáků, podnikne na ochranu těch, jejichž zdraví dnes a denně poškozuje setkání s blbci. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.