Alena Vitásková: Budeme volit v prezidentských volbách „menší zlo“?

23.01.2023 19:14 | Komentář

Co je „menší zlo“ a co je „zlo“? Proč neúspěšná kandidátka Nerudová označila jednoho z vítězů prvního kola Babiše za „ZLO“? Budou prezidentské volby anulovány za „podivné“ kontroly petičních archů a vyřazení některých občanských kandidátů?

Alena Vitásková: Budeme volit v prezidentských volbách „menší zlo“?
Foto: Archiv Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

V souvislosti s prezidentskými volbami opakovaně z různých míst slyšíme, že někteří voliči jsou ochotní volit „menší zlo“. Dokonce neúspěšná kandidátka paní Nerudová přímo označuje jednoho z finalistů prezidentských voleb „zlo Babiš“.

Opakovaně jsem i já (jako bývalá zájemkyně o účast v prezidentských volbách, která úspěšně splnila zákonnou podmínku pro registraci, sesbírala 65 tis. podpisů) dotazována, koho budu volit a koho jsem volila v prvním kole.

Ještě v době, kdy jsem usilovala o podpisy občanů pod petiční archy a věřila, že silnou podporu občanů obdržím a kandidovat budu, byla jsem médií dotazována, koho budu volit. Údajně se ptali v té doby i pana Středuly (pocházíme z jednoho města Hlučína), koho bude volit a že jim sdělil, že „sebe volit nebude“.

Já jsem na tuto otázku tehdy odpověděla: „Já budu volit sebe, protože si věřím. Jsem přesvědčena, že budu pro náš národ nejlepší prezidentka“. Vypadá to domýšlivě, ale jako pacifistka považuji mír za nejvyšší hodnotu a diplomatické řešení konfliktu, jako jedinou možnost zachování míru. Takže když jsem nyní dotazována. koho jsem volila v prvním kole těchto voleb? Nezměnila jsem názor a nenašla jsem lepšího kandidáta……

Koho budu volit v druhém kole? Volit „menší zlo“? Musíme definovat, co to je „zlo“. Pro každého z nás je „zlo“ něco jiného, nebo někdo jiný. Já osobně nemohu volit „zlo“ v jakékoliv podobě. To je stejné, jako když si zasadíte na zahrádce „menší“ bolševník velkolepý“. Nejenže vám z něj nevyroste záhon růží, naopak vám zničí zahradu a možná i dům.

V těchto dnech byly podány žaloby na neplatnost voleb. Hlavním důvodem jsou „podivnosti“ kolem kontrol podpisů na petičních arších u občanských kandidátů, kteří předložili MV podpisové archy a byli vyřazeni z důvodů vysoké chybovosti. Pokud se prokáže nezákonnost „kontrolujících“, která se v žalobách zmiňuje, můžeme očekávat, že soud tyto volby bude muset anulovat.

Pak je možné, že zvítězí dobro nad zlem, láska a pravda nad nenávistí a lží. A budeme se připravovat na transparentní prezidentské volby…… znovu a poctivě.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.