Alena Vitásková: Důchodová reforma? Co se jednou ukradlo, se má vrátit!

07.05.2018 10:17

Když jsem napsala první část k námětu důchodů, důchodové reformy, pojistky před chudobou, či žebračenkou, ani jsem netušila s jakým pozitivním ohlasem se můj příspěvek setká.

Alena Vitásková: Důchodová reforma? Co se jednou ukradlo, se má vrátit!
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Samozřejmě se našel jeden hlas, že tomu nerozumím, ať se nejdříve seznámím s tím, co skupina expertů vytvořila k tomuto tématu. Právě tento rádoby poradce zapomíná na to, že bychom diskuzi kolem důchodů měli zahájit tím, kde jsou peníze z důchodového účtu, který byl veden samostatně od státního rozpočtu do roku 1990. V té době jsme měli naspořeno – přebytek desítky miliard korun. Tam musíme začít s důchodovou reformou a tyto peníze valorizované vrátit.

Velmi ctím různé názory, stanoviska a nebudu je ani chválit ani rozporovat. Prostě se pouze s tímto názorem neztotožňuji. Nevidím důvod, proč by měla být důchodová reforma odvislá např. od počtu dětí – snad minimálně čtyř, aby měl na nás kdo pracovat. Nevidím důvod, aby bezdětní byli „sankcionováni“ za to, že nemají děti a tudíž na ně nebude mít kdo později pracovat. Nevidím důvod, aby se kvůli důchodové reformě, či zvyšování důchodů zvyšovaly daně.

K výše uvedenému jen doplňuji, že určitá solidarita musí být a to nejen v důchodovém, ale i zdravotnickém systému. To snad chápe každý. Ale tato solidarita je již částečně obsažena ve stávajícím daňovém systému. Podpora rodin s dětmi, kterou stát praktikuje i prostřednictvím snížení daní a dalšími výhodami je velmi správná. Dovolím si napsat, že tuto podporu rodin s dětmi bych prosazovala podstatně vyšší. Takováto podpora má smysl pro národ, výchova dětí a vzdělané následné generace. To má smysl, nikoliv nesmyslné vyhazování veřejných financí např. na podporu slunečních elektráren. Bohatství národa je právě v našich dětech. Asi následující větou rozzlobím všechny hlupáky. Kim Ir-sen nazval děti „králi země“, když prý Korea jiných králů nemá. A já si dovolím použít jeho příměr „děti jsou králi země“ v dětech je bohatství budoucnosti. Není možné, aby naše děti strádaly, nebo dokonce jejich matky, přestože pracují, neměly peníze na oběd ve školní jídelně! Hlavně, že dotace na solární elektrárny tečou proudem do kapes několika nenasytných jedinců v řádu desítek miliard korun ročně.

Proč by bezdětní měli být v návrhu důchodové reformy znevýhodňováni ještě více? Mnozí z nich dětí nechtějí, to je pravda. Ale je to jejich osobní věc.  Ale kdo ví, kolik jich děti nemůže mít, jak trpí touto skutečností celý život. A také celý život ze solidarity platí vysoké daně. Tak co v tom chcete ještě měnit? Mnozí z nich si své důchody již předplatili.

Stávající zvyšování daní v souvislosti s důchodovou reformou považuji jen další útok na ty, kteří se de facto nemohou účinně bránit. A ti, kteří je mají bránit - zákonodárci, by neměli v této chvíli chybět v parlamentu a klábosit někde u kávy v bufetu.

Peníze se dají ušetřit například na nižších nákladech souvisejících s chodem státu. Je třeba vidět snahu premiéra Andreje Babiše, že chce zvýšit důchod snad důchodcům starším 85 let a to o 1000,-Kč. Stojí za otázku, kolik tito důchodci mají skutečný důchod? Stačí jim stávající důchod vč. přidané tisíci koruny na základní životní potřeby?

Vzpomínám na dobu, kdy se privatizovalo v roce 2002 české plynárenství s výnosem 134 mld. Kč, kterého jsem se aktivně zúčastnila jako předsedkyně představenstva a generální ředitelka v té době společnosti Transgas.  Tyto finanční prostředky měly být, dle deklarace tehdejší vlády, použity na infrastrukturu a na důchody. Jak bylo s těmito prostředky následně naloženo………….???

A tomu mudrlantovi, co mi píše, jak tomu nerozumím, tak doporučuji, aby zkusil vyžít z důchodu 9 500,-Kč. To se mu bude výskat a rozumovat.

Ing. Alena Vitásková
Předsedkyně Institutu Aleny Vitáskové
Bývalá předsedkyně ERÚ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …