Alena Vitásková: Energetika musí být bezpečná a cenově přijatelná

18.07.2015 21:39

V úterý 14. července proběhla v Evropském parlamentu konference Geopolitics, Energy and Central Europe: What next? V delegaci premiéra Bohuslava Sobotky se jí zúčastnila také předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Její sdělení si můžete přečíst zde:

Alena Vitásková: Energetika musí být bezpečná a cenově přijatelná
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Podporuji snahy o zvýšení energetické bezpečnosti za přijatelnou cenu. Energetická unie má prioritu a podporu u členských států Evropské unie. ČR se v rámci předsednictví Visegrádské čtyřky na energetiku soustřeďuje.

Budoucnost energetiky, energetická bezpečnost a ochrana spotřebitele jsou důležitou součástí programu českého předsednictví zemí Visegrádské čtyřky. Udržení energetické bezpečnosti a ochrana zájmů zákazníků je také hlavním cílem EU při vytváření Energetické unie. Vnímám tyto snahy jako velmi důležité a jsem ráda, že ČR plně záměry Evropské komise podporuje a během českého předsednictví ve Visegrádské skupině se zasadí o to, aby se tyto záměry úspěšně staly realitou. Jsem tedy jenom ráda, že z iniciativy ERÚ byla již před dvěma lety zahájena úzká spolupráce mezi regulátory zemí V4 a že v České republice opakovaně jednají zástupci regulačních orgánů a regulovaných subjektů všech čtyř zemí a přesně výše uvedené problematice se aktivně věnují.

Kromě velkých staveb plynovodů a propojení s okolními státy je nutné a nesmírně důležité připravit a realizovat také investice do infrastruktury v České republice, které musejí být správně naplánovány a u kterých musejí mít investoři jistotu, že budou realizovatelné. Nejde přitom jenom o nové „dráty a trubky", ale také o zvýšení bezpečnosti před kybernetickými útoky a celou řadu dalších opatření. Jsem přesvědčena, že ERÚ připravuje v rámci zákonných mantinelů takové podmínky, které budou regulované subjekty motivovat k dlouhodobým a efektivním investicím.

Na druhé straně se jako předsedkyně ERÚ zasadím o to, aby se investice nedělaly za cenu nepřijatelného zvyšování cen pro konečné zákazníky, které by je mohly uvrhnout do energetické chudoby. Proto například u nové tarifní struktury v elektroenergetice budu trvat na tom, aby byla přijata taková opatření, která umožní snížit případné negativní dopady na ty nejvíce chudobou ohrožené skupiny obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…