Alena Vitásková: Jmenování do již obsazené funkce aneb Vytváření pašalíků v Čechách

12.08.2018 13:25

Nezákonný postup ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové - dva předsedové rady ERÚ

Alena Vitásková: Jmenování do již obsazené funkce aneb Vytváření pašalíků v Čechách
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Alena Vitásková, exšéfka Energetického regulačního úřadu

Skandální porušení zákona z dílny ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Její ministerstvo má zmocnění v EZ k předkládání návrhu na jmenování a odvolání členů Rady ERÚ a jejího předsedy. Její ministerstvo však nakonec tento svůj materiál nechalo předložit vládě ministrem spravedlnosti. Proč? Tímto návrhem dochází ke škodě, která je hrazena ze státního rozpočtu a taškařicím, na které si běžný občan stále nezvykl. Opět tady máme nezákonně zdvojené funkce, dva předsedy Rady ERÚ. A co má být, však to občan zaplatí.

Aby mohla osoba blízká politikovi několik let pobírat stotisícový plat a nemusela prakticky nic dělat, politikovi v Čechách stačí pouze nezákonně jmenovat do již obsazené funkce svého milce. Takto již měla Česká republika např. dva policejní prezidenty, dva generální ředitele Generální ředitelství vězeňské služby, atd. Oba několik let dostávali statisíce měsíčně, ale pouze jeden z nich musel ve funkci něco dělat. A samozřejmě za způsobení této veřejně známé prokázané mnohamilionové škody státnímu rozpočtu nebyl nikdy nikdo z těch, kteří je nezákonně jmenovali či odvolali, jakkoliv potrestán. V případě politiků se státní zástupci zjevně bojí konat a čekají na promlčení.

V červenci letošního roku však ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková vytvořila státním zástupcům nový problém. Navrhla na jmenování od 1. srpna 2018 na místo obsazené, dle energetického zákona, do srpna 2020 předsedou Rady ERÚ panem Outratou, druhého předsedu Rady ERÚ pana Košťála, dosavadního člena Rady ERÚ, a to až do srpna 2021.

Rada ERÚ jmenovaná minulou vládou od srpna 2017 údajně nefungovala. Veřejně a s úsměvem se vedly diskuze na toto téma. Rozhodně to nebylo pouze jejím údajně špatným manažerským vedením Rady panem Outratou, či jeho údajnou nedostatečnou komunikací. Významný podíl na špatném fungování Rady ERÚ měly mimo jiné časté absence pana Košťála a pokud byl přítomen, pak jeho údajné podepisování systémem „odmítl podepsat“, což je přímým porušením energetického zákona. K funkčnosti Rady nepřispělo ani porušování zákona Radním Ing. Krejcarem, kterým se musely zabývat příslušné instituce.

Ostatně neznalost energetického zákona, základní právní normy, kterou byl Energetický regulační úřad zřízen, nebyla problémem pouze pan Košťála, ale i dalších členů. Podivením, spíše neskrývanou závistí, členů Rady ERÚ, když, po nástupu do svých funkcí, zjistili rozdílnost platu předsedy Rady ERÚ ve výši 160 tisíc Kč a další požitky a platy členů Rady ERÚ „pouze“ ve výši 100 tisíc Kč, se bavil nejen celý Energetický regulační úřad.

Znalost práva a hlavně energetického zákona zjevně není silnou stránkou pana Košťála, který byl původně nominován do Rady jako právník. Již v září 2017, tedy předtím než mu Rada ERÚ musela odebrat pravomoci v oblasti legislativy a práva, stihnul pan Košťál zrušit již schválený návrh fakturační vyhlášky na ochranu zákazníků a odběratelů. A právě chránění oprávněných zájmů zákazníků a spotřebitelů je jako první mezi povinnostmi uložených ERÚ energetickým zákonem. Současně inicioval zrušení Legislativní radou vlády řádně schválené novely licenční vyhlášky, která pouze měla odstranit tu chybu licenční vyhlášky, která byla příčinou mnoha nezákonností v roce 2010, kdy vrcholil boom solárních elektráren. Zrušení je o to pikantnější, že tehdejší místopředseda Legislativní rady vlády pan Kněžínek, který novelu licenční vyhlášky schvaloval, byl nyní jmenován ministrem spravedlnosti.

A právě ministr spravedlnosti pan Kněžínek přednesl na zasedání vlády 31. 7. 2018 za Ministerstvo průmyslu a obchodu návrh na jmenování pana Košťála členem Rady ERÚ a 2. předsedou Rady ERÚ.

Bylo veřejným tajemstvím, že základním problémem Energetického regulačního úřadu je fakt, že pan Outrata Radu ERÚ údajně nedostatečně řídil a pan Košťál jednání Rady ERÚ sabotoval, Ing. Krejcar porušoval zákony. Ovšem velmi inovativní řešení problému jmenováním pana Košťála druhým předsedou Rady ERÚ připomíná spíše kvadraturu kruhu než manažerské rozhodnutí se základní znalostí energetického zákona. To, že porušením energetického zákona v tomto případě opravdu vzniká škoda státu, by mělo zajímat státní zástupce.

To, že pan Košťál přijal jmenování 2. předsedou Rady ERÚ a navíc na tři roky, jak se sám pochlubil v provolání adresovaném zaměstnancům ERÚ, je pouze důkazem jeho neprofesionálnosti, a hrubé neznalosti zákona, což u právníka je zarážející.

Ale funkce předsedy Rady ERÚ je nyní zjevně chápana pouze jako pašalík a tedy odměna pro pana Košťála za minulé či budoucí služby proti českým zákazníkům a odběratelům, či dokonce ve prospěch solárních baronů, či jiných pijavic na veřejných financích? Co dodat? Snad pouze Bůh ochraňuj českou energetiku...

Ing. Alena Vitásková
předsedkyně IAV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.