Alena Vitásková: Nevolené struktury si uzurpují moc, která jim nenáleží

24.08.2022 21:38 | Komentář

Politici nesou plnou odpovědnost za stav justice, státního zastupitelství.

Alena Vitásková: Nevolené struktury si uzurpují moc, která jim nenáleží
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Alena Vitásková

  • Za způsobené škody státního zástupce Radka Mezlíka povýšili (za ministryně Benešové)
  • Miroslav Kalousek si nebral servítek a popsal škody způsobené některými státními zástupci
  • Nevolené struktury si nesmí uzurpovat moc, která jim nepřísluší
  • Odváží se Fialova vláda napravit škody

Miroslav Kalousek je první významný politik, který se bez obalu odvážil vystoupit a popsat škody, které páchají někteří státní zástupci. Nebral si servítek, když popsal zločiny státního zastupitelství, které byly napáchány na ex političce a ministryni obrany Vlastě Parkanové. Ta se po téměř deseti letech dočkala zproštění obžaloby. Dokážu se plně vcítit, co musela a stále do konce života bude prožívat. Nedávno se vyjádřila, jakou hrůzu celá léta prožívala. Dopad nejen do pracovních, ale i osobních sfér života. Když při objetí narozeného vnoučka musela myslet na probíhající trestní stíhání. Radost z narozených potomků patří k těm nejkrásnějším lidským prožitkům. Nezákonně trestně stíhání ji však stěží mohou prožít v radosti a štěstí.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Jak mi její slova byla blízka. I já jsem prožívala obdobu. Narodili se mi vnuci, dvojčata – kluci a já byla v tom období nepravomocně odsouzena soudcem Alešem Novotným k 8,5 létům vězení. Bylo to ve vykonstruované kauze státním zástupcem Radkem Mezlíkem. To, že jsem byla po dlouhých procesech zproštěna, skutek nebyl trestným činem, nezměnilo nic na tom, že mě i mé rodině byl zcela zdevastován život. Za zločin, který na mě spáchali (státní zástupce Radek Mezlík, soudce Aleš Novotný a vyšetřovatel Pavel Pinka) se soudím se státem o náhradu škody. Já běhám znovu po soudech, platím advokáty, soudní poplatky, znovu jsem v soudní síni dehonestována. Jako bych já byla zločinec, nikoliv ti, kteří ve vykonstruované kauze tento zločin na mě spáchali.

Teprve po mých krutých zkušenostech uplatnit škodu, kterou mi stát způsobil, dokáži pochopit paní Vlastu Parkanovou, že nemá sílu se se státem soudit. Vím, že ji to nejen osobně, ale společensky a zdravotně semlelo, jako řadu jiných. Nakonec si ona, jako bývalá vysoká politička dokáže představit, jak takové soudy dopadají. Já se soudím již třetím rokem, zatím neúspěšně. Mezitím byl vyšetřovatel Pavel Pinka povýšen, státní zástupce Radek Mezlík povýšen dokonce do evropských struktur a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová tomu nezabránila a kárné žaloby na něj „zametala pod koberec“. Ministryně spravedlnosti Benešová mu vlastně dopomohla k povýšení.

Teprve ministr Pavel Blažek se dle informací z médií postavil proti povýšení soudce Aleše Novotného. To ale pro nápravu svévole justice nestačí. Politici nesou plnou odpovědnost za stav justice, státního zastupitelství. Politici jsou plně odpovědni za skutečnost, že si nevolené struktury uzurpují moc, která jim nenáleží a svými nezákonnými činy páchají bez jakékoli odpovědnosti celospolečenské škody.

Bude mít Fialova vláda v této složité době sílu k nápravě, která je tolik potřebná právě proto, abychom se v tomto krizovém období nestali všichni „lovnou zvěří“ nevolených struktur.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně Institutu Aleny Vitáskové z.s.
Ochrana lidských práv a svobod

V Praze, dne 21. 8. 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.