Alena Vitásková: Občanská veřejnost se ptá premiéra Andreje Babiše

23.08.2020 19:31

Zapsaný spolek, nepobírající veřejné finance na svoji činnost, zabývající se ochranou lidských práv a svobod - Institut Aleny Vitáskové, z. s., se vzájmu široké občanské veřejnosti PTÁ SVÉHO PREMIÉRA ANDREJE BABIŠE:

Alena Vitásková: Občanská veřejnost se ptá premiéra Andreje Babiše
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Vážený pan
Andrej Babiš
premiér ČR
Úřad vlády ČR
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1 - Malá Strana

Vážený pane premiére,

s událostmi v Bělorusku jste se prezentoval jako zastánce lidských práva svobod, kterému není lhostejné, jak se s lidmi, údajně v rozporu s demokratickými principy řízení státu, jedná. Vaše angažovanost nás, jako lidsko-právní instituci, potěšila, překvapila a zarmoutila současně.

Potěšilo nás, že se po mnoha létech svého působení v politice začínáte o lidská práva zajímat. Ještě více oceníme, pokud se alespoň částečně začnete zabývat porušováním lidských práv a svobod také u nás doma, to je vČeské republice. Doposud tomu tak není.

Překvapilo nás, že se o tuto oblast zajímáte selektivně, pouze vBělorusku. Proč jste si nevšiml potlačování občanských práv v Katalánsku, trestání politických představitelů, a to dokonce vězením, v zemi EU. Překvapilo nás, že vám byly lhostejné brutálně potlačené nepokoje ve Francii, kdy takzvané „žluté vesty“ protestovaly proti bezpráví. A statisícům demonstrujících v nedávné době u nás doma jste se doslova vysmíval.

Zarmoutilo a stále nás zarmucuje, že se nezajímáte o dodržování lidských práv a svobod v naší vlasti, že vás nezajímá nevymahatelnost práva a spravedlnosti pro naše občany, že dokonce jste si vědom možného trestního stíhání občanů na objednávku a jako předseda vlády to tolerujete.

Proto se vás, vážený pane premiére Andreji Babiši, ptáme:

a) Proč jste přijal prioritně, jako premiér České republiky, zástupce občanské veřejnosti Běloruska, kteří vás informovali o událostech v této zemi po prezidentských volbách?

b) Přičemž porušování lidských práv ve vlastní zemi neřešíte, dokonce se se zástupci občanské veřejnosti nechcete setkat z důvodu vaší údajné pracovní vytíženosti. Vaše ministryně spravedlnosti Marie Benešová schůzku na vyžádání rovněž odmítla.

c) Rozhořčeně a se soucitem jste týž den ve veřejnoprávní televizi informoval naše občany, co vám skupinka, zastupující „neformálně“ občanskou veřejnost Bělorusů, sdělila. Informoval jste asi o pěti mrtvých a o raněných.

d) Proč stejně rozhořčeně neinformujete občany, že u nás vČeské republice může např. státní zástupce nebo soudce klidně padělat důkazy s cílem nechat zavřít nevinné lidi a vůbec nic se mu nestane.

e) Nabídl jste Bělorusům mimo jiné poslat zvláštní humanitární pomoc, letadlo pro raněné k ošetření pravděpodobně do Vojenské nemocnice v Praze atd.

f) Proč se nejdete podívat, jak se ošetřují naší občané, když se jim stane úraz. Jak se ruší spádové nemocnice, pohotovosti, jak pak čekáte například v nemocnici v Havířově na ošetření po úraze či při nemoci i deset hodin, než přijdete na řadu, a je jedno, jestli je vám sedmdesát, nebo pět let.

Pane premiére, jste představitelem především našich občanů, neměl byste se skutečně prioritně starat o jejich blaho, bezpečnost, řádnou zdravotní péči, dodržování lidských práv a svobod? Pokud chcete být světový, tak jděte pracovat do globálních institucí a ponechte správu našeho státu těm, kterým jde skutečně o národ a jeho blaho.

Ing. Alena Vitásková v. r. – předsedkyně IAV
Signatářka a mluvčí Manifestu IAV

Zbyněk Prousek v. r. – člen výkonné rady IAV
Za občanskou veřejnost při IAV
Signatář Manifestu IAV

Institut Aleny Vitáskové, z .s. - Ochrana lidských práv a svobod
Záhřebská 154/30120 00
Praha 2
e-mail: info@institut-av.eu, a.vitaskova@seznam.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka