Alena Vitásková: Politicky motivovaný převrat na ERÚ?

15.09.2019 19:43

Institut Aleny Vitáskové požádal premiéra Andreje Babiše a současně ministra průmyslu a obchodu Havlíčka o informace k personálním čistkám na ERÚ (změny v Radě ERÚ), které proběhly v srpnu letošního roku.

Alena Vitásková: Politicky motivovaný převrat na ERÚ?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Vitásková

Úřad vlády, stejně jako ministerstvo průmyslu a obchodu odmítají informovat veřejnost, kdo a jak energetický trh poškodil a jak budou poškození účastníci energetického trhu odškodněni. Celá věc má dalekosáhlý, mezinárodní dopad.

Institut Aleny Vitáskové (IAV) je silně znepokojen tímto postupem a bude k dané věci:

  • podávat rozklad k rukám ministra průmyslu a obchodu, nebude-li ani následně uspokojen, předá celou záležitost soudu
  • K druhému požadavku o zveřejnění informace jsme doposud neobdrželi odpověď, MPO nás požádalo o prodloužení lhůty

Institut Aleny Vitáskové se obává, že tzv. utajení celé záležitosti může být politicky motivováno a rovněž následné obsazení pozic členů Rady osobami, které nesou spoluzodpovědnost za fotovoltaický boom v létech 2008-2010 považujeme za nestandartní, podivný. Co vede vládu Andreje Babiše k tomuto kroku, budeme podrobně sledovat a veřejnost informovat.

Institut Aleny Vitáskové podal podnět na porušování práva Evropské unie na Evropskou komisi, v němž mimo jiné upozorňuje, že:

Vláda České republiky dne 30. 7. 2019 rozhodla o tom, že neprodlouží mandát člena Rady a tedy i v dubnu jmenovaného předsedy Rady Jana Pokorného a současně rozhodla o odvolání dvou členů Rady, Vladimíra Vlka a Vladimíra Outraty, a to ke dni 31. 7.  2019. Rozhodnutí vlády bylo řešeno v režimu tajné a bylo odůvodněno tím, že tito tři členové Rady měli systematicky jednat v zájmu regulovaných subjektů a nikoliv spotřebitelů. Vláda nicméně nikterak blíže neodůvodnila, s kým mělo být jednáno, resp. ve prospěch kterého regulovaného subjektu měli tito členové Rady regulaci manipulovat. Vzhledem k tomu, že měla být situace řešena v režimu tajné, konkrétní důvody nebyly oznámeny veřejnosti. Celé to tak nahrává tomu, že byly zvoleny zástupné důvody a režim utajení, aby mohlo dojít k odvolání těchto členů Rady a instalaci loajálních lidí, kteří budou plnit zadání politické garnitury.

I bez vyřešení důvodu změny ve vedení Energetického regulačního úřadu provedené dne 30. 7. 2019 je třeba poukázat na to, že jde již o čtvrtou změnu předsedy Rady národního regulátora během pouhých dvou let, což ohrožuje regulaci české energetiky jako takové. K tomu je nutno doplnit, že navíc byl v průběhu těchto dvou let téměř půl roku ERÚ bez předsedy.

Pochopitelně se budeme zabývat tím, které bezpečnostní složky zjišťovaly tento závažný incident na energetickém trhu, zda se šetření zúčastnily bezpečnostní složky EU, do jaké míry bylo porušeno unijní legislativní nařízení v oblasti REMIT, což je nutno vnímat jako Evropské porušení pravidel na energetickém trhu se závažnými dopady s pokutami v řádech stovek milionů EUR.

Z výše uvedeného vyplývá celá škála problému, které s tímto souvisí, stejně jako, kdo úkoloval bezpečnostní složky k tomuto šetření, zda se nakonec nejednalo o úkolování a zneužití bezpečnostních složek, jako tomu bylo v kauze Nagyová-Nečasová. Pokud totiž došlo k úkolování bezpečnostních složek stylem já na bráchu, brácha na mě, tak za politickým motivem může jít o boj dvou seskupení, která na ERÚ v Radě dlouhodobě mezi sebou bojovala.

Pan Krejcar, bývalý zaměstnanec ERÚ, který:

  • byl propuštěn na hodinu za hrubé porušení zákoníku práce počátek r. 2012
  • z titulu své funkce byl zodpovědný s dalšími pracovníky ERÚ v té době za nastavení výkupních cen pro fotovoltaiky, a s tím související fotovoltaický boomu v létech 2009-2010 s negativním dopadem do veřejných financí ve stovkách mld. korun
  • zapleten do podivných prohlídek fotovoltaik před vydáním licencí v roce 2010, nestandartní spolupráce s bratrem Krejcarem pracujícím v té době u policie
  • vydal výkladové stanovisko ERÚ k cenovému rozhodnutí (r. 2010) tak, aby zvýhodnil fotovoltaiky, které neměly dle cenového rozhodnutí ERÚ nárok na vyšší podporu r. 2010. Pokyn k výkladovému stanovisku přijal od ČEZu (ani v té době se pokyny od regulovaných subjektů nesměly přijímat)
  • o několik let později soud tento postup vyhodnotil jako nezákonný
  • od srpna 2017 je členem Rady ERÚ, kdy měl souběžně trvalý pracovní poměr, což je v příkrém rozporu s Energetickým zákonem
  • v rozporu se zákony manipuloval po svém příchodu na ERÚ (srpen 2017) s osobními spisy zaměstnanců ERÚ a to bez jejich svolení

Jeho závažná porušení nejen Energetického zákona, ale i dalších právních norem musela vadit ostatním (dnes již odvolaným) členům Rady ERÚ a narušovat tak práci tohoto kolektivního orgánu.

Ing. Alena Vitásková
předsedkyně IAV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …