Alena Vitásková: Vymahatelnost práva, právo na spravedlnost

02.09.2018 16:59

Hluboce mě mrzí, že se mnohdy soud propůjčí ke hře státního zástupce. Každý soudce musí vědět, že jen zahájení hlavního líčení je nepředstavitelný dopad na obžalovaného. Na jeho zdraví, rodinu, přátelé, společenské postavení.

Alena Vitásková: Vymahatelnost práva, právo na spravedlnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Nevinný člověk je mrtev dříve, než padne rozsudek. Soudní tahanice vás zabíjí, jste mrtví, i když žijete. Umírá ve vás víra v pravdu a spravedlnost, umírá duše…

Vymahatelnost práva, právo na spravedlivý proces, spravedlnost, svoboda, mohu dále jmenovat další základní lidská práva, která se dodržují ve velké části zemí světa. Jak tomu je u nás v zemi, která patří mezi demokratické a jak slyšíme z mnoha míst i nejbezpečnější na světě? Premiér Andrej Babiš nesčetně krát zopakoval, že se u nás dá stíhání osob objednat, že se dá zavřít na zakázku, že se tu krade, atd. Nebudu jeho slova vyvracet, protože je mohu na mnoha případech potvrdit.

Svoboda člověka, je nejzákladnější lidské právo. Dokáže si někdo představit, když se na zakázku – objednávku, zavírají nevinní lidé? Dokáže si někdo představit, co prožívá slušný člověk a jeho rodina, když je takto dehonestován a nakonec uvězněn, přestože se ničeho nezákonného nedopustil? Věřím, že málokdo z vás si to dovede představit, dokud to nezažije na vlastní kůži. To chcete mít všichni tuto šílenou vlastní zkušenost, než uvěříte, že je nutné s tím něco udělat?

Stoupenci Institutu Aleny Vitáskové žádají, prosí všechny, kteří máte moc, napravte systém, který dlouhodobě selhává. Napravte justici, která je zavalena balastem žalob nekompetentních státních zástupců, kteří za vykonstruovaný zločin očekávají povýšení, či mají tak chabé znalosti zákonů, že nejsou schopni posoudit, zda skutek je trestním činem, či nikoliv a tak ho raději dotvoří. O morální hodnotě některých žalobců ani nemluvě, natož o empatiích k lidem, k národu k vlasti. 

Chtějí být pouze egoisticky úspěšní a je jim jedno, že touha po jejich kariéře je zaplacena nevinnými lidskými životy, zničením víry národa ve spravedlnost, v tento stát, který bezesporu většina z nás miluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty