Aleš Rod: Povodně nejsou pozitivní ekonomický stimul

08.06.2013 21:20

Ještě ani neopadla voda a už se v záplavě zpráv o záplavách začínají objevovat názory, že velká voda je pozitivním stimulem pro ekonomiku a že na ní vlastně vyděláme. Možná to autoři těchto scestných výroků nemyslí vážně a chtějí lidem vlít optimismus do žil… Protože z ekonomického hlediska jde samozřejmě o naprostý nesmysl!!!

Aleš Rod: Povodně nejsou pozitivní ekonomický stimul
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

Povodně mohou mít pozitivní dopad na statistické měření ekonomické výkonnosti tokovým agregátem, jako je HDP. Ten měříme od ledna do prosince, avšak je známo, že o bohatství lidí nám tento ukazatel nic moc neříká. Tak například kdyby někdo měřil výkonnost ekonomiky, v níž Sisyfos tlačí celý rok kámen do kopce, v prosinci se mu skutálí z podvrcholu a v lednu začne znovu, šlo by o perpetum mobile na hrubý domácí produkt. Ale na bohatství? Asi ne.
 
A přesně to se stalo s velkou vodou. Myslíte, že na povodni ekonomika vydělá? Nevydělá. Pro ekonomiku jako celek je povodeň stejným stimulem, jako když si majitel stavební firmy zapálí dům a ten si pak znova postaví. Firma má zakázku a práci, vykáže ekonomickou aktivitu. Ale bohatší se pan majitel určitě necítí. V souhrnu tomu není jinak. To, že statistika naměří ekonomický výkon, neznamená, že na tom jsme lépe než včera.
 
Na povodni reálně vydělají maximálně ti, kteří své výrobky a služby prodají lidem, kteří o tyto již jednou vyrobené statky kvůli povodni nenávratně přišli. Co jeden zaplatí, druhý vydělá. Zdroje využité na ODKLÍZENÍ ŠKOD a OBNOVU ZNIČENÉ ÚROVNĚ BOHATSTVÍ by však mohly být využity jinde a jinak. Právě to, co by mohlo být vyrobeno a v důsledku povodní vyrobeno nebude, je hlavním argumentem proti pomateným uctívačům přírodních katastrof jakožto ekonomického stimulu. Náklady obětované příležitosti výrobních faktorů jsou totiž – na rozdíl od statistiky HDP – nevyčíslitelné.
 
P. S. Celý víkend jsem strávil v zaplavené obci úklidem škod v poničeném domě. Pokud je někdo přesvědčen o tom, že „na povodních vlastně agregátně vyděláme“, nechť to neříká lidem v poničených oblastech. Poškození lidé třímající v rukou krumpáče, sekery, košťata a lopaty by totiž tyto skvělé zprávy nemuseli pochopit.
 
Text vyšel v Hospodářských novinách. Publikujeme jej se svolením autora
 
Aleš Rod
Autor je ekonom, působí v Liberálním institutu.
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…