Alexander Tolčinský: Bude ruský prezident „andělem“ míru?

05.09.2014 10:35

Stal se Vladimir Putin vyhlášením sedmibodového mírového plánu andělem míru? Tuto otázku si kladla média v řadě zemí. Plán mimo jiné zahrnuje ukončení bojové činnosti všech ozbrojených formací ať ukrajinských, nebo povstaleckých a také stažení všech ukrajinských jednotek do míst, odkud nebude možné ostřelovat obydlená místa v Doněcké a Luhanské oblasti.

Alexander Tolčinský: Bude ruský prezident „andělem“ míru?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Na Ukrajině se vlastně žádá, aby se vzdala jakékoli ozbrojené a bezpečnostní kontroly nad zmíněnými regiony. Není divu, že se ukrajinskému premiérovi Jaceňukovi Putinův plán nelíbí. V souvislosti s ním varoval, že se Kremlu nedá věřit. Prý se snaží Západ oklamat, aby se vyhnul další vlně sankcí. A skutečnost, že byl zveřejněn pouhý den před klíčovým summitem NATO má údajně zmást jeho účastníky.

Plán také počítá s plnohodnotnou a objektivní mezinárodní kontrolou respektování podmínek klidu zbraní a sledování situace ve vytvořených bezpečnostních zónách. Požaduje zákaz nasazování leteckých sil proti civilistům a místům v konfliktní zóně. Ruský prezident se vyslovil pro výměnu násilně zadržených osob podle principu "všechny za všechny" bez dalších podmínek.

Dále navrhuje otevření humanitárních koridorů pro uprchlíky a pro dodávky pomoci v městech a obcích Doněcké a Luhanské oblasti, kam mají být vyslány opravárenské čety, které znovu vybudují zničené objekty sociální a životně důležité infrastruktury a pomohou s přípravami na zimu.

Německý deník Stutgarten Nachrichten upozorňuje, západní vůdce, že by si měli vyjasnit jakou skutečnou cenu pro ně má obrana svobody a další hodnoty, které vyznávají. Der Tagesspiegel dodává, že se Západ zatím nedostal z defenzivy. Oceňuje sice, že se americký prezident Obama na cestě na summit aliance zastavil v Estonsku, kde hovořil o garancích pro současné členské země NATO, ale že měl to samé učinit i v Kyjevě. To, že se tak nestalo je podle zmíněného deníku důkazem, že na rozdíl od Polska, nebo pobaltských zemí, je východní Ukrajina ve skutečnosti ztracena.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung je již zmíněná snaha Vladimira Putina stát se andělem míru v předvečer summitu snadno čitelná. Putin přišel s návrhy na celkové zastavení palby a příslibem příměří do pátku v den před summitem, na němž má Severoatlantická aliance rozhodovat o zesílení své vojenské přítomnosti ve východoevropských zemích.

Veřejnosti v členských státech NATO, které leží daleko od Ruska, může v tomto smyslu znít hlas z Moskvy skutečně až andělsky. Německý deník ale tvrdí, že ruský návrh na uvolnění napětí na Ukrajině je ve skutečnosti krokem z rozumu. Rusko je prý ve skutečnosti odkázáno mnohem více na plodnou spolupráci se Západem, než jsou si v Moskvě ochotni přiznat.

Mírový plán pro Ukrajinu má být podepsán v Minsku. Garantem má být Rusko, tedy země, která ovšem zároveň stále tvrdí, že se konfliktu neúčastní. Je tedy schopno něco takového garantovat? Poslechnou vůdci separatistů hlas z Kremlu, nebo se bude bojovat dál a vše skončí jen na papíře. Nechme se překvapit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …