Alexander Tolčinský: Uspěje „mise“ Merkelová-Hollande?

06.02.2015 19:30

„V zásadě jsou dvě možnosti. Buď budeme konat v souladu s válečnou logikou a dodáme Ukrajincům zbraně, jako to dělají Rusové pro separatisty, nebo se ještě jednou pokusíme vyřešit problém diplomaticky.“ To jsou slova francouzského prezidenta Hollanda před jeho společnou cestou s německou kancléřkou Merkelovou do Kyjeva, kde mají o možnosti mírového řešení jednat s ukrajinským prezidentem Porošenkem a později v Moskvě s Vladimirem Putinem.

Alexander Tolčinský: Uspěje „mise“ Merkelová-Hollande?
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

„Když Francie a Německo konají společně, mívá to velký vliv na osud světa,“ dodal optimisticky před odletem francouzský prezident.

Neúspěšných pokusů zastavit konflikt na Ukrajině jsme v uplynulých měsících zaznamenali několik. Většinou k plnění podmínek různých mírových plánů obě strany přistupovaly laxně a v posledních týdnech napětí výrazně eskalovalo.

Povstalci zaznamenali za podpory z Ruska řadu územních zisků a mají v tomto momentně navrch. I proto ukrajinský prezident Porošenko požádal členské země NATO o dodávky moderních bojových systémů. Těch se však podle všeho nedočká.

Konkrétní obsah toho, co hodlají kancléřka Merkelová a prezident Hollande v Kyjevě a Moskvě navrhnout zatím není znám. Jejich iniciativa má ale v každém případě podporu jak NATO, tak i Evropské unie, což deklarovala šéfka její diplomacie Federica Mogheriniová.

K dodávkám zbraní Ukrajině jsou skeptické Spojené státy, Francie, ale i Aliance jako celek. Nicméně nová bezpečnostní situace v Evropě se začíná v aktivitách Aliance projevovat.

Jak dnes řekl její generální tajemník Jens Stoltenberg, NATO zvýší početní stav svých jednotek rychlé reakce z 13 000 na 30 000 vojáků. „Žijeme v době extrémně kritické pro bezpečnost Evropy, především kvůli událostem na Ukrajině a aktivitám Islámského státu,“ konstatoval šéf NATO.

Zároveň potvrdil, že by měla vzniknout asi 5 tisícová jednotka super rychlé reakce. V případě ohrožení členské země by první části takové jednotky měly dokázat na jejím území zasáhnout v řádu několika málo dní, nejčastěji se hovoří už o 48 hodinách.

V rámci toho budou na východní hranici Aliance v šesti členských zemích vytvořeny štábní a velitelská centra v Polsku, Bulharsku, Rumunsku, v Lotyšsku, na Litvě a v Estonsku. Podle diplomatických zdrojů vyjádřily zájem o zřízení obdobných velitelství do budoucna i Slovensko a Maďarsko.

Tváří v tvář nebezpečí z Ruska se nám Evropa mění před očima a s ní mizí i některé historické stereotypy. Kdo by po desetiletích chladných vztahů po 2. světové válce, ale i po rozpadu východního bloku, které vládly mezi Německem a Polskem, v uvozovkách jásal nad zprávou, že se němečtí vojáci budou účastnit velkého vojenského cvičení na polském území.

Včerejší vydání polského deníku Rzeczpospolita označuje plánovanou účast sedmnácti stovek německých vojáků v rámci desetitisícového cvičení Aliance, nazvaného Úder šavlí, za bezprecedentní a přelomovou událost ve vzájemných vztazích.

Navíc už letos mají být některé polské jednotky včleňovány do německých a naopak. Vzorem je brigáda francouzsko-německá, která byla vytvořena v roce 1987 za vlád kancléře Helmutha Kohla a prezidenta Francoise Mitterranda.

Co se týče polsko- německé jednotky, hovoří diplomatické zdroje do budoucna dokonce o vytvoření společné divize. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…