Alexander Tolčinský: Vyhlídky polského prezidenta Komorowského na znovuzvolení klesají. Proč jsou voliči znechuceni?

15.05.2015 10:12

Porážka současného polského prezidenta Bronislawa Komorowského v nedělním prvním kole voleb hlavy státu víceméně Polsko překvapila.

Alexander Tolčinský: Vyhlídky polského prezidenta Komorowského na znovuzvolení klesají. Proč jsou voliči znechuceni?
Foto: prezydent.pl
Popisek: Bronislaw Komorowski

Ještě před několika měsíci naznačovaly průzkumy veřejného mínění, že bude pro Bronislawa Komorovského hlasovat až 60 procent voličů a bude znovu zvolen už v prvním kole. Analytici soudí, že prezident a jeho štáb v uvozovkách „usnuli na vavřínech“ a vedli nedostatečně výraznou kampaň. 

Teď navíc dochází v jeho volebním štábu k rozkolu, kdy se jeho členové vzájemně obviňují z odpovědnosti. Několik lidí z něj vystoupilo. A současný ministr zahraničí Gregorz Schetyna, o kterém se spekulovalo, že nahradí dosavadního šéfa štábu Roberta Tyszkiewicze, oznámil, že do Komorowského týmu nevstoupí.

Naopak jeho rival Andrzej Duda dostal svým vítězstvím nový impuls. Jeho štáb naopak dělá vše proto, aby nepodlehl sebeuspokojení. Polští komentátoři označili za osudovou chybu prezidenta Komorowského, že se před prvním kolem odmítl zúčastnit televizní debaty s dalšími kandidáty, což mnozí považovali za aroganci. 

Třetí v pořadí v nedělních volbách, rocker Pawel Kukiz nyní navrhl, že by se stal moderátorem debaty dvou kandidátů, kteří postoupili do druhého kola.

Zatímco Andrej Duda okamžitě nabídku přijal, Bronislaw Komorowski debatu, kterou by vedl Kukiz, odmítl. A přitom oba štáby se snaží získat právě jeho voliče. A těch bylo v neděli překvapivých 20 procent.

Duda je teď aktivní v podnicích. Snaží se přesvědčit ke svému zvolení podnikatelskou sféru, jejíž většina v prvním kole hlasovala podle sondáží pro jiné kandidáty. 

Vše nyní dělá dojem, jako by Bronislaw Komorowski po svém zvolení před 5 lety ztratil kontakt s realitou. Po překvapivé porážce v neděli navrhl trojí referendum.

O vytvoření jednomandátových obvodů do parlamentu, financování politických stran a daňových reformách. Tím se ale dostal částečně do konfliktu s vládní Občanskou platformou, která je jeho politickou základnou, ačkoli z ní po svém zvolení vystoupil před 5 lety, aby se stal v uvozovkách nadstranickým. 

Část komentářů ale vidí situaci jinak. Voliči vlastně nepředložili účet aktivitám Komorowského, ale osmi letům vlád Občanské platformy. Například za odposlechovou aféru, která stála ztrátu moci kdysi vlivného exministra zahraničí Radoslawa Sikorského. Část voličů považovala chování vlád Občanské platformy za arogantní. 

Za povšimnutí stojí názor veterána polské politiky, bývalého premiéra, maršálka Sejmu a ministra zahraničí Wlodzimierze Cimoszewicze. Ten soudí, že Bronislaw Komorowski zaplatil za to, že během svého mandátu nebyl dostatečně ambiciózní, za svou přehnanou jistotu svým znovuzvolením a nevýraznou kampaň.

Jeho porážka není podle Cimoszewicze definitivní, ale její odvrácení nebude lehké. Prezident musí získat hlavně ty Poláky, kteří k prvnímu kolu voleb nešli. A byla jich víc než polovina. Zamyslet se nad tím, proč jsou znechuceni.

Prezident bude muset výrazněji hovořit o domácích politických problémech. Zatím má prý šanci vyhrát v debatách o mezinárodních problémech. V domácích tématech je jeho rival podle Cimoszewicze výraznější. A změnit tento fakt za necelé dva týdny bude dost těžko splnitelné. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…