Andrej Babiš: Skončím špatně? Aspoň něco dělám

02.06.2012 10:31

Články týdeníku Reflex by mne (především po Blesko-Reflexovské masáži z minulého měsíce) asi už měly nechávat chladným. O to víc, když si přečtu poslední "politologickou vizi" pana redaktora Petra Holce a následně reakce v diskusi u článku (které nejsou pro pana Holce právě lichotivé).

Andrej Babiš: Skončím špatně? Aspoň něco dělám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Stále mne ale udivuje, že je časopis, který se ještě donedávna (do nástupu Pavla Šafra na post šéfredaktora) těšil poměrně vysoké společenské prestiži, spokojený s poměry, které v naší zemi panují. Nebo se jen „blíže spojil“ s vládnoucím establishmentem? 

Sám samozřejmě nevím, jestli v politice skončím dobře nebo špatně, pro mě osobně je trauma, že vůbec do politiky jdu (jenže mám opravdu pocit, že něco dělat musím). Proto také nechci kandidovat do sněmovny, kde se často tlachá o ničem a pak se schválí patlanina (naposled třeba nemasný neslaný zákon o veřejných zakázkách), která má za cíl na chvíli umlčet novináře a veřejnost.

Píšete, pane Holče, že v politice skončím jako "ostatní" podnikatelé. Vzpomínáte přitom hlavně Víta Bártu, který podle mě není žádný podnikatel, ale odsouzený zločinec, který svůj byznys založil na kšeftech s některými pražskými městskými částmi, se státem, na špiclování politiků a šikanování svých oponentů. Ale srovnání Babiše s Bártou už bylo opravdu dost a soudný člověk na ně má jasný názor.

Máte určitě pravdu, že podnikání a politika asi vyžadují jiné schopnosti. Zvlášť mluvíme-li o politice na český způsob, který je často založen na kariérismu a rozkrádání státních prostředků těmi, kteří by se podnikáním neuživili. S tímto přístupem by se v podnikání moc prosadit nedalo.

Já sám se podnikáním živím docela dobře, rozhodně si nepotřebuji v politice ani nakrást ani si leštit své ego. Koncept "řízení státu jako firmy" zde nikdo ještě nenabídl, protože by se musel skutečně zodpovídat před voliči, svými akcionáři. Musel by zkrátka přijmout odpovědnost, což se v české politice nenosí.

Věřte, že víme, kde se dá ušetřit, kde se dá ubrat na státní správě, víme, které výdaje státu jsou úplně nesmyslné, a většinou víme nebo alespoň tušíme, které výdaje státu jsou určeny hlavně k tomu, aby byly především předmětem rozkrádání (což se zatím vždy následně potvrdilo). 

Nabízení dluhů a plané sliby (které pan Holec považuje za součást politiky) voličům rád přenechám politickým profíkům, jako jsou Sobotka, Hašek nebo Paroubek. Jejich sliby splasknou poté, co se objeví nějaký další Rath (a on se zřejmě objeví). Plané sliby, řeči o potřebě šetření každé koruny a strašení Řeckem rád přenechám pravici, u které stačí zase jen připomenout Béma, Janouška, Topolánka, Dalíka, Řebíčka, ale i celou partu z Věcí veřejných.

To, že chce ANO 2011 řídit stát jako firmu, neznamená, že by naše hnutí mělo řídit voliče, jak pan Holec naznačuje. Voliči by naopak měli mít možnost nejen volit, ale i navrhovat odvolání členů parlamentu či vlády, kteří neplní svůj program nebo se zpronevěřili proti zákonu. Odborníci, kteří budou mít důvěru, by pak měli řídit státní správu, ale budou mít také odpovědnost za to, aby státní správa byla funkční. Voliče tedy, pane Holče, skutečně nikdo vyhazovat nebude a nechce.

I já si myslím, že je podnikatelů na politiku škoda, protože mají vytvářet jiné hodnoty. Oni by je i vytvářeli, kdyby zde politici fungovali a tak jako v jiných zemích podporovali podnikání a svými rozhodnutími vylepšovali kvalitu našeho každodenního života.

Zatím se takové prostředí zdejším politikům za třiadvacet let vytvořit nepodařilo. Naopak. Nekompetence a korupce některých vrcholných představitelů přivádí naši republiku stále do většího marasmu a některé skupiny lidí i do velkých sociálních potíží.

Tento marasmus, všechno to rozkrádání a korupce asi Reflexu a jeho autorům vyhovují. Nedochází jim, že až nás stávající politici dovedou na konec jimi nastolené cesty, nebudou mít už normální lidé ani na to, aby si koupili časopis.

Mne zatím útoky Reflexu a Blesku spíš posilují. Hysterické tažení největšího tuzemského vydavatelství proti Babišovi a ANO 2011 mi přece jen dává pocit, že to, co děláme, není úplně marné. Jinak bychom asi Blesku a Reflexu, kteří tak bojují za zachování stávajícího establishmentu, za tu snahu nestáli.

Andrej Babiš, ANO 2011

PS: Málem mi už v článku Reflexu začínala chybět zmínka o tom, že Babiš peče hnusný chléb a dělá odporné uzeniny. Na konci článku jsem ji ale s úlevou objevil. Jsem rád, že některé jistoty v tomto týdeníku (o jehož kvalitě se zde přít nechci) zůstávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …