Antonín Rašek: ČSSD o prsa před ANO

22.12.2015 16:38

Co se dalo dříve či později u netradičních politických stran očekávat, to se podle šetření CVVM i stalo. I když trochu později než tomu bylo třeba u Unie svobody, Věcí veřejných či LIDEM.

Antonín Rašek: ČSSD o prsa před ANO
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Z tzv. stran na jedno použit, jak si je někteří komentátoři zvykli přezdívat, přežila jen TOP09. I ta už má jen polovinu sympatizantů, než měla dříve. A její budoucnost je značně závislá na straně Starostové a nezávislí.

ČSSD se před hnutí ANO dostala jen symbolicky, v rámci statistické chyby. Nejspíš jí v tom částečně pomohli i voliči, kteří dříve volili KSČM, jejíž málo radikální politika, která se u této levicové strany předpokládá, je zřejmě neuspokojuje.

A tak se o čelné postavení sociálních demokratů paradoxně nejvíc zasloužilo hnutí ANO. Snaží se sice ve své politice programově souznít s převažujícími názory ve společnosti, ale tím se zároveň vystavuje obvinění z populismu. Slabinou vedení ANO je především personální politika. Výběr a výměny čelných představitelů nepřesvědčují. Někdy potvrzují pochybnosti některých politologů, jestli nejde o tzv. pouliční sběr. ANO je jistě natolik bohatým hnutím, že by pro něj nemělo být problém nechat si vypracovat a realizovat moderní personální systém politické strany.

Sociálním demokratům, i když se nedá říct, že by v politicky heterogenní koalici vládli špatně, tak prvenství padlo do klína dost lacino. S veřejností de facto pracují jen utilitárně, reakcemi na jednotlivé světové, evropské i domácí události. Ne vždy a ne všem se jim to ale daří. A největší slabinou je. že ačkoli má ČSSD ze všech politických stran nejlepší dlouhodobý program, do vystoupení jeho představitelů se pod tlakem denních událostí vůbec nepromítá. Škoda.

Autor je sociolog.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…