Asociace developerů k návrhům ČSSD

09.07.2020 19:44

Návrh ČSSD, podle kterého by povolení výstavby bytů v České republice mělo být zatíženo povinností developera „odprodat“ až čtvrtinu bytů za „nákladovou cenu“ je nebezpečným pokusem, který jde daleko za hranu sektorové daně.

Asociace developerů k návrhům ČSSD
Foto: estav.cz
Popisek: Asociace developerů ČR - logo

Fakticky znamená začátek vyvlastňování soukromého majetku v České republice. A cenu bytů pro Čechy ve svém důsledku naopak dále zdraží. Stavební povolení v procesu územního rozhodnutí či stavebního povolení nesmí být „prodáváno a obchodováno“, nadto by se jednalo o zásah samosprávy do výkonu státní správy. Chtějí-li politici skutečně pomoci k levnějším bytům v České republice, pak nechť prosadí skutečnou kvalitní a efektivní rekodifikaci stavebního práva, aby se na povolení nečekalo 8 a více let, ať výstavbu bytů především pro mladé rodiny podpoří daňovými úpravami /dnes mladí Češi státu z jednoho bytu dají milion korun, daňovou zátěž na tento druh bydlení máme v rámci EU vysokou/, ať přehodnotí mnohé nesmyslné ale povinné normy, které byty fakticky prodražují, k vyšší kvalitě života v nich ale nevedou. Ze zahraničí se ukazuje, že jedinou správnou cestou ke snížení ceny bytů je přímá dotace potřebným a podpora výstavby.

Argumenty, proč návrh ČSSD odmítnout:

  • Jednou z hlavních příčin rostoucích cen bytů je jejich nedostatek na volném trhu. Návrh ČSSD opět sníží počet bytů nabízených na volném trhu, neboť část odvede mimo tržní prostředí. Tedy způsobí tlak na růst ceny.
  • Část zisku vrací developeři do lokalit v podobě infrastrukturních a podmínečných investic. Pokud jim bude krácen, dopadnou tyto náklady na městské části nebo obce.
  • Některé projekty jsou na hranici ziskovosti. Opatření ČSSD je zastaví a způsobí tak další propad nabídky.
  • Kde je hranice developmentu? Postavím rodinný dům se dvěma byty a jeden pokoj nechám sociálně slabým?


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…