Asociace exportérů: Květen přinesl další pokles v zahraničním obchodu

08.07.2013 13:41

Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v letošním dubnu meziročně v běžných cenách snížil vývoz o 0,8 % a dovoz o 3,7 %. Obchodní bilance skončila přebytkem 28,8 mld. Kč, který byl meziročně o 6,7 mld. Kč vyšší.

Asociace exportérů: Květen přinesl další pokles v zahraničním obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Dubnová čísla sice přinesla náznak možného zlepšení, ta aktuální květnová ale dále dle předpokladu ukazují, že český export nemá zcela vyhráno a přílišný optimismus je třeba mírnit. Za snížením vývozu stojí stroje a dopravní prostředky, které jsou klíčové pro export. Tento segment ale zaznamenal meziročně pokles o 3,6 %, což představuje více než 5 mld. korun. Mírně optimisticky lze hodnotit snížení deficitu například v obchodě s Ruskem a Čínou. V obou případech o více než 1 mld. korun.

Letní měsíce by měly postupně potvrzovat zlepšující se kondici českého exportu v závislosti na oživení poptávky na klíčových trzích. Přesto lze ještě na začátku léta čekat klesající, v lepším případě stagnující trend. K dlouhodobějšímu obratu k pozitivním číslům by mělo, podle našeho modelu IAE (Index Asociace exportérů), dojít v pozdně letních měsících.

Otto Daněk

místopředseda Asociace exportérů

O Asociaci exportérů

Asociace exportérů byla založena 2002 a je dobrovolným sdružením podle zákona 83/1990 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků. Asociace zastupuje své členy při prosazování společných zájmů, zejména při prosazování průhledného, nediskriminujícího a svobodného podnikatelské prostředí s cílem zachování a zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských firem a společností, zejména firem a společností exportních. Asociace jedná s orgány státní správy a s dalšími organizacemi nebo jednotlivci, kteří mohou přispět k prosazení cílů, propaguje své cíle v médiích, organizuje a provádí vzdělávací, společenské a propagační akce zaměřené na dosažení cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.