Benjamin Kuras: Svoboda, tvoření a pirátství

26.01.2012 7:34

Připusťme, že na autorských zákonech je sporné, zda by copyright měl být chráněn až do třetí generace dědiců. Že navrhovaný americký internetový zákon je drastický a svobodné tvorbě nepříznivý. A že v internetovém informačním mišmaši se autorská práva dají uhlídat jen omezením informační svobody.

Benjamin Kuras: Svoboda, tvoření a pirátství
Foto: Redakce
Popisek: Benjamin Kuras

Kéž by program Pirátské strany byl jen o tom. Z internetové reakce jednoho pirátského funkcionáře na můj nedávný článek se dá vyčíst, že do české politiky vstupuje mladistvá varianta komunismu. Další víra netvořivých, že mají nárok na bezplatné užívání produktů pracně vytvořených tvořivými. Víra tohoto funkcionáře stojí na domněnce, že autorské zákony chrání vlastnictví myšlenky, na což nemají přirozené právo.

 Omyl. Autorské zákony nechrání myšlenku, nýbrž dílo. Konkrétní formu, jak tuto myšlenku někdo pracně převedl do románu, písně, symfonie, divadla, filmu, designu, vědeckého objevu, technického vynálezu, technologického postupu. Dokud to neudělá, jeho myšlenka je nechráněná a může mu ji kdokoli sebrat a přetvořit v chráněné dílo. Dílo znamená něco, do čeho někdo investoval talent, trénink, práci, čas a hmotné prostředky. Část peněz z prodeje patří jemu a s nimi i zákonná ochrana před krádeží. Kromě toho, co mu sebere na daních stát. V tom se stát činí. Má za to povinnost jeho vlastnictví (a tím i své daně) chránit. Ochrana osobního vlastnictví je základem svobodné prosperující společnosti a její porušení vždy vedlo k totalitě.

 Tvůrce by podle našeho pirátského funkcionáře měl být placen jen za jednorázový prodej díla, další kopie by měly být zdarma. Podle tohoto principu by truhlář (s nímž funkcionář všechny tvůrce srovnává), jehož stroj vyrobí tisíc židlí, měl dostat zaplaceno jen za jednu a ostatní rozdávat zdarma. Kdyby takhle svět fungoval, nikdo by se nikdy neobtěžoval vynalézt, technicky rozpracovat, technologicky propojit a financovat ani ten internet, na němž se tak hezky pirátí.

 Jenže on se ten funkcionář domnívá ještě něco, co věru stojí za ocitování: „Tvůrci tvoří proto, že mají nápad, mají inspiraci a musí to z nich ven. Jestli někdo ´tvoří´ pro peníze, pak je to na jeho ´díle´ poznat. Kvalita je mizerná, a pokud takový ´tvůrce´ zemře hlady, pro svět to žádná ztráta nebude“.

 Chápejme prosím politickou dimenzi této domněnky: Už zase si nějaký stranický funkcionář osobuje právo rozhodovat, které dílo má jakou kvalitu a který tvůrce má umřít hlady. Kdyby se sám pokusil někdy něco vytvořit, dověděl by se, že tvoří-li někdo, když má „inspiraci a musí to z něho ven“, neříká se mu tvůrce, nýbrž amatér. Tvůrcem se stává teprve tehdy, až se propracuje k profesionalitě, která si najde publikum ochotné za ni zaplatit. To většině tvůrců ve většině tvůrčích oborů trvá desítky let tvrdého učení a práce. Neplacené. Ve volných chvílích, po jiné práci, z jejíhož příjmu si mezitím tvorbu musí subvencovat, než ji dokáží prodat.

 Svobodný trh se tomu říká. Ten si sám stanoví, za jaké ceny se díla prodávají. Pirátství není trh nýbrž lup. Odepřít tvůrcům jedinou spravedlivou odměnu, jíž je příjem peněz měřený počtem prodaných kopií, to nenapadlo ani komunisty.

 Vyšlo v MF Dnes

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…