Bohdan Babinec: Co má výše důchodu společného se státním rozpočtem?

17.05.2019 21:42

Otevřený dopis premiérovi ČR Andreji Babišovi.

Bohdan Babinec: Co má výše důchodu společného se státním rozpočtem?
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Vážený pane premiére, 16 - května 2019 jsem v TV Barrandov sledoval Váš duel s Jaromírem Soukupem ve kterém jste se zmínil jak Vaše vláda schválila valorizaci důchodů i pro příští rok. Zdůrazňoval jste že se tak důchodci dostanou k tak velkým penězům jaké jim nezajistila žádná předchozí vláda, což je pravda. Pan generální ředitel J.S. Vám oponoval, že i když důchodci přišli k penězům tak obchodní řetězce, dodavatelé vody, elektřiny, plynu apod. jim tyto peníze z důchodů odčerpávají. Na to jste odpověděl, že to jsou soukromé podniky a že Vy tomu zabránit nemůžete. 

Pane premiére. Nevěřím, že Vy, jako podnikatel nevíte, že kdyby byly vytvořeny velkoobchodní akciové společnosti s potravinami a jiným zbožím kde by byla státní spoluúčast vyšší než 50% mohly by klidně ovlivňovat ceny ve státě, protože by vytvářely konkurenci pro soukromé podniky a obchodní řetězce. Vždyť když máme neúrodu brambor v republice, neznamená to, že ji mají i v jiných státech, třeba ve Španělsku, Argentině, Brazílii. A my máme ministerstvo zemědělství (a obchodní zastupitelstva) v celém světě, které by rychle deficitní zboží dodávalo a zajišťovalo dodávky do těchto velkoobchodů. To znamená, že ceny deficitního zboží by se mohly zvednout na jedno až dvě  procenta a možná i méně a ne jako teď o 200 – 300 %.

Často někteří naší státní „géniové“ říkají, že stát je špatný hospodář, což, promiňte mi, je pitomost. Stát má vedení které může být špatné a neumí hospodařit. Ne stát. Vzpomeňte si z historie jací byli králové, císaři kteří se obklopovali lidmi kteří ten stát vedli. Vzorem může být Čína, která se měnila podle toho jak se měnilo vedení státu a tak vypadalo její hospodaření. Takže stát, to je jen imaginární zaklínadlo za kterým se skrývají neschopní lidé. Pak jste v tomto pořadu řekl, že valorizace důchodů záleží na výši státního rozpočtu.

A já se Vás ptám: Co má mít státní rozpočet společného s důchody, Každý zaměstnanec za svůj produktivní věk odvedl na důchodový účet 9% a jeho zaměstnavatel 4,5%. Stejně tak podnikatelé. Co má tedy výše důchodu společného se státním rozpočtem. Vždyť stát nám nikdy nevrátí to, co jsme na zmíněných odvodech zaplatili. Také mne rozčiluje, když pan poslanec Kalousek zdůrazňuje, že projídáme státní rozpočet. On zřejmě neví, že lidé mají jen jeden žaludek a jeden život. A mají na tomto světě žít normálně. Panu poslanci Kalouskovi byste měl sdělit, že státní rozpočty se některými předešlými vládami neprojedly, ale rozkradly. A stát by měl dbát na to, aby byl soběstačný v životně důležitých komoditách (cukr, mouka, vajíčka, mléko maso,…).

Pane premiére. Dejte mi dva ekonomy a já Vám dodám koncepci stabilizujícího důchodového systému, kde bude vidět každá koruna, každý důchodce bude vidět, kolik peněz na svůj důchod odvedl a nečekal by na valorizační almužnu od státu. Přechod na tento systém by mohl trvat nanejvýš 5 let. Závěrem musím přiznat, že jste nejlepší premiér tohoto státu od převratu. Obdivuji Vás v tom, že nehledě na útoky opozice a médií jste ještě nedostal infarkt, iktus nebo žaludeční vředy. Snažte se i nadále ignorovat tyto útoky a chránit své zdraví.

S pozdravem a úctou MUDr. Bohdan Babinec, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…