Bohdan Babinec: Opravdu je důchodový systém neudržitelný?

07.03.2024 15:49 | Komentář

Asi před půl rokem jsme napsali, společně s Ing. Vladimírem Hrabánkem, CSc., krátkou koncepci o spravedlivém a flexibilním rovném důchodu v číslech. Krátce připomeneme, v čem tkví tato koncepce.

Bohdan Babinec: Opravdu je důchodový systém neudržitelný?
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Bylo v ní zmíněno, že každý, kdo odvádí důchodové pojištění na svůj důchodový účet, jak dosáhne padesáti let věku, může tyto peníze vyzvednout, nebo investovat. Zkrátka si s nimi může dělat, co chce. A také aby se tyto vložené peníze dědily. (Při nedožití padesáti let se tyto peníze převedou na společný důchodový účet.)

Od padesáti let a dalšího produktivního věku se důchodové pojištění odvádí na veřejný důchodový účet. Peníze z tohoto veřejného důchodového účtu se rozdělují každý rok rovným dílem pro stávající důchodce. A ti, jejichž majetek přesahuje více než 50 milionů korun, tento rovný důchod nedostávají.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50006 lidí

Vzhledem k tomu, že žijeme v moderní době, kdy se všude zavádí na místo lidí roboti, nebo umělé inteligence, měla by se i z těchto robotů a umělé inteligence také odvádět důchodový paušál na společný veřejný účet. Lze očekávat, že v budoucnu se to bude zavádět v ještě větší míře, než v současnosti, a proto lidstvo půjde cestou zkracování pracovní doby, pracovních dnů, a nebude závislé na demografické křivce společnosti.

V současné době výhody robotizace a aplikace umělé inteligence mají pouze majitelé firem, sami vynálezci robotického zavedení pracovních procesů z toho moc velké prebendy nemají. Z těchto důvodů doporučujeme naší vládě, a především ministru práce a sociálních věcí, aby stanovili přesné podmínky, za jakých se budou odvádět peníze na důchodové pojištění i z robotů a umělé inteligence. A nestrašit lidi, že je neudržitelný důchodový systém a že na jednoho důchodce v budoucnu bude jeden nebo dva pracující odvádět důchodové pojištění.

Vždyť lidstvo se bude snažit čím dál více modernizovat pracovní procesy. Jako například je už dnes, v některých případech, jezdí metro bez strojvedoucího, pásovou výrobu obsluhují roboti bez zaměstnanců, projekty vypracovává umělá inteligence apod.

Proto znovu důrazně apelujeme na vládu, především na ministra práce a sociálních věcí, ale i na ministra financí: Nestrašte lidi, že v budoucnu nebudou peníze na důchody. Při správné moderní důchodové koncepci tento problém nenastane. Chce to jen vzít rozum do hrsti.

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.
(zapsal: Miroslav J. Bezecný)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…