Bohdan Babinec: Podnikání je rizikem nebo pouze prostředkem k bohatnutí?

26.08.2020 12:41

Poslední dobou stále slyším, že někteří „podnikatelé“ požadují od státu odškodné za ztrátu zisku způsobenou koronavirovou krizí.

Bohdan Babinec: Podnikání je rizikem nebo pouze prostředkem k bohatnutí?
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Podnikal jsem v letech 1991 až 2015. Měl jsem čtyři obchody s rychlým občerstvením, rozjížděl výrobu Novoborského skla a jako soukromý lékař vedl svou chirurgickou ordinaci. Vždy jsem věděl, že mne v podnikání čeká riziko a nikdy mne nenapadlo, že bych od státu mohl požadovat kompenzaci při případné ekonomické ztrátě. Mé obchody s rychlým občerstvením jsem vedl v Poliklinice OÚNZ Prahy 1 a další tři v areálu Nemocnice Na Bulovce (onkologie, plicní a gynekologie). V poliklinice na Prahy 1 jsem podnájem získal v době, kdy tam byla ředitelkou MUDr. Šabatová. Ta již znala mé obchody v areálu Bulovky a požádala mne, abych provozovny otevřel i v její poliklinice.

Za necelá dva roky jsem dokázal, že mnou zavedené rychlé občerstvení prosperovalo. Bohužel, na místo této ředitelky byl dosazen Ing. Bachna, bývalý starosta Prahy 1 a starostou se místo něj stal pan Burgemistr. Ing. Bachna mi dal okamžitou výpověď z mé ordinace a zároveň zavřel i mé obchody. Když jsem mu řekl, že přicházím o cca 300.000 Kč tak mi řekl, že jej to nezajímá a že na něm nevysoudím ani korunu. Důvodem ke zrušení obchodu bude vytvoření nového tržního centra. Obchod i moje ordinace byly zlikvidovány a po dobu deseti let tam byla pouze „díra“. Potom jsem zjistil že ono zbourání realizovala firma Ing. Bachny, který tak získal peníze pro sebe.

V nemocnici Na Bulovce tehdejší ředitel Ing. Brožek mi dal z obchodů výpověď také, výpověď dvouměsíční a tím jsem přišel cca o 200.000 Kč. Naštěstí mezi těmito výpověďmi byla tříletá pauza. Věděl jsem, že případným odvoláním nic nezískám neboť v té době vládla ODS a oni ředitelé byli jejími členy. O to však nejde. Pouze chci uvést, že když jsem podnikal, tak jsem se vždy snažil vytvořit si finanční rezervu pro neočekávané a nepředpokládané podnikatelské riziko, abych měl prostředky na výplatu zaměstnancům a včasné odvádění soc. a zdr. pojištění. Jistě uznáte, že likvidace čtyř provozoven pro mne byla katastrofou, ale bez pomoci půjček a státní pomoci jsem ji zvládl.

Když jsem nedávno hovořil s jedním ze svých kamarádů, který vlastní velký podnik s pěti sty zaměstnanci, vůbec jej nenapadne aby při dnešní karanténě po státu požadoval půjčku jako jiní, kteří stále pláčou jak je dnešní situace ničí. Chápu, že ten kdo podnikání rozjíždí a v prvních dvou až třech letech nestačí finanční rezervy vytvořit, nyní žádá o státní pomoc. Ovšem podnikatelé, provozující byznys 10, 20 a více let, se o takovou pomoc žadonit nestydí. Některým prostě nestlačí vydělávat statisíce. Chtěli by miliony, možná i miliardy. Naučme se při potížích nebrečet, ale řádně hospodařit, jak říká můj kamarád, již výše zmíněný podnikatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla