Bohdan Babinec: Rozvaha starého chirurga nad pohotovostními službami

15.11.2023 9:44 | Glosa

Jsme svědky bouřlivé diskuze o přesčasech v medicíně a platovém ohodnocení zdravotníků. Vzpomínám jak jsem v roce 1995 byl služebně v Austrálii a zjistil tam, že v Austrálii mají nejvyšší roční platové ohodnocení mají odborní lékaři a ekonomově (cca 500000 dolarů/rok). Nižší platové ohodnocení (cca do 400000 dolarů/rok) měli premiér, prezident, právníci, inženýři, školní profesoři atd.

Bohdan Babinec: Rozvaha starého chirurga nad pohotovostními službami
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Průměrný roční výdělek při tom byl do cca 60000 dolarů za rok. Když jsem se ptal zda občané nemají námitky že lékaři a ekonomové mají nejvyšší příjmy, bylo mi sděleno, že lékaři musí nejdéle studovat, celý život se vzdělávat, nemají čas na jiné činnosti a musí dělat vše proto, aby občané státu byli zdraví a v dobré kondici. A ekonomové musí dělat vše proto, aby byl stát ekonomicky silný a konkurenceschopný. Tzn., že hodinové ohodnocení práce lékařů a ekonomů bylo jako etalon ohodnocení jiných prací. Vyšší ohodnocení měli pouze myči oken mrakodrapů. Nechápu proč ČLK a odbory cca 30 let bojují o vyšší ohodnocení hodinové práce zdravotníků což vede k občasnému přidání výdělku, ale advokátní komora ještě v devadesátých letech zavedla smluvní cenové podmínky kde uvedla pouze nejnižší cenu za hodinovou práci. Ne cenu nejvyšší.

Právníci přitom nemají tak náročná studia a práci jako lékaři či ekonomové. Když nebude striktně dodržována regulace mezd podle nějakého etalonu tak to vždy povede k nárůstu inflace. A také mne zaráží že se stále diskutuje o přesčasových hodinách. Proč se ze zákona nezavede že každý lékař, stomatolog, praktik, ambulantní specialista nebo nemocniční lékař,  by měl povinně minimálně dvě pohotovostní služby za měsíc. A také jeden klinický den za měsíc. Tím pádem by se všichni lékaři více vzdělávali prakticky, vedlo by to ke zvýšení množství kontaktů mezi kolegy a jejich vzájemné spolupráci.

Zavedením tohoto systému by se předešlo problémům s pohotovostními službami. Pokud by to bylo stanoveno vyhláškou Min. zdrav., vyloučila by se možnost, že soukromý lékař má právo odmítnout pohotovostní služby. Vzpomínám jak jsme měli pohotovostní služby za 11Kčs/h, jako mladí lékaři jsme se snažili mít co nejvíce služeb protože jsme své povolání brali jako poslání, ne jako byznys. Neříkám, že to bylo správně, ale vedlo to k našemu profesnímu znalostnímu obohacení a zkvalitnění práce. Vzhledem k tomu, že teď může být majitelem zdravotnického zařízení i řezník tak to vede pouze k byznysovému zájmu. V devadesátých letech při pracich na zdravotnické  koncepcí jsem upozorňoval, že každé zdravotnické zařízení (zdr.pojišťovna, nemocnice, poliklinika atp.) musí být vedeno lékařem protože jsou specifické otázky ve kterých může správně rozhodnout pouze lékař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.