Bohumil Pečinka: Léčba opozicí

06.01.2014 13:20

Staré vedení ODS se pokouší udržet v čele strany.

Bohumil Pečinka: Léčba opozicí
Foto: red
Popisek: Logo ODS

ODS se v polovině ledna vrátí na místo činu. Přesněji řečeno, nadcházející kongres občanských demokratů se odehraje v Olomouci, kde před třiadvaceti lety proběhl ustavující sjezd této strany. Hlavním cílem má být obnova důvěry ve značku, která v posledních letech ztratila kredit. Kongres proto bude mít netradiční organizaci – hned první dopoledne proběhnou volby nového vedení a všechny další otázky jsou odsunuty na další dny. Smysl je jednoznačný: vyslat veřejnosti signál, že to s obnovou myslí vážně.

Na rozdíl od situace před 23 lety nezvolí tentokrát do svého čela profesora ekonomie Václava Klause, ale profesora politologie Petra Fialu. I v tak tradiční straně, jakou je ODS, převládlo mínění, že změna musí být radikální, a proto se novým předsedou stane současný poslanec Fiala. Na volbu dalších místopředsedů se už názory rozcházejí.

Podle aktuálního rozložení sil můžeme názory delegátů rozdělit do dvou táborů. Podle jednoho má být volba Fialy symbolickým gestem pro veřejnost a zbytek vedení má být obsazen lidmi z předchozí éry (Kuba, Pospíšil). Druhá skupina, již nejsilněji reprezentuje jižní Morava, tvrdí, že personální změny musí být hlubší, a proto přichází s návrhem, že by neměl být zvolen nikdo z minulého vedení ODS.

ZAHRADIT CESTU

Oba tábory na sebe narazí už při volbě prvního místopředsedy. O tuto funkci se nesměle uchází exministr Martin Kuba, který se však nevyjadřuje přímo, taktizuje a budoucímu předsedovi nabízí, že z titulu této nebo jinak nazvané funkce mu bude sloužit jako servisman dovnitř ODS. Ve svém tažení na znovuzvolení sbírá voličskou koalici společně s dalším místopředsedou z předchozího období, Jiřím Pospíšilem, jenž rovněž lavíruje ve stylu neříkám tak ani tak a nakonec se rozhodnu těsně před kongresem.

Pokus Kuby a Pospíšila obnovit minulé vedení pouze s Fialou v čele zvedl ze židle někdejšího prvního místopředsedu z let 2002–2004 Jana Zahradila, který se pokusí o comeback. Zahradil patří k zakladatelům této strany a na rozdíl od konzervativního Fialy reprezentuje spíše velkoměstsky liberální orientaci ODS. Jeho pokus zahradit cestu alespoň jednomu z dvojice Kuba-Pospíšil má velkou šanci na úspěch.

Pro další průběh kongresu bude důležité, jaké stanovisko zaujme v té době už pravděpodobně zvolený Petr Fiala. Může podlehnout optimismu chvíle a požádat delegáty o zvolení určitých jmen do vedení, jako to udělal jeho předchůdce Petr Nečas před třemi a půl rokem. Pokud to udělá, bude částečně vyslyšen, ale může si hodně zkomplikovat situaci už jenom proto, že ODS dokonale nezná.

Kdyby ovšem podlehl nabídkám koalice Kuba–Pospíšil ve stylu naše hlasy, tvoje vysoké vítězství výměnou za otevřenou podporu pro nás, stane se z Fialy místo naděje rázem jen fíkový list předchozí garnitury.

OCHRÁNCE ZÁJMŮ

Z dosavadního Fialova profesního života, jejž provázela snaha vyrovnávat různé zájmy, se zdá, že se volbu místopředsedů nebude snažit výrazněji ovlivnit. Namísto toho dá prostor různým stranickým zájmům, aby se svobodně projevily.

Až si ODS zvolí nové vedení a emoce opadnou, začne nejpodstatnější fáze olomouckého kongresu. Politika je hlavně ochrana zájmů různých společenských skupin. ODS si proto musí položit opravdu podstatné otázky: proč jsme v očích veřejnosti přestali být garanty ekonomické prosperity? Z jakého důvodu od nás v tak masovém měřítku dezertovali živnostníci? Ve kterém okamžiku nastala situace, že naši stranu začali ze zákulisí řídit nevolení lidé? Co nahradí někdejší reformní étos, jejž mohla ODS před třiadvaceti lety prodávat?

Kdyby v České republice byla tradiční společenská struktura a stabilizovanější situace, dalo by se říct, že pro ODS nastává etapa léčby opozicí. Mohli bychom uvést příklad britské Konzervativní strany, která po odchodu Margaret Thatcherové a Johna Majora třikrát měnila svého předsedu, než se po třech dalších volebních obdobích dostala znovu do vlády.

ODS je však ve složitější situaci. Nejenom si projde opoziční fází, ale bude muset od základů obnovovat značku. Na nedávném sjezdu nabídla konkurenční TOP 09 veřejnosti roli hlavního oponenta monarchům (Zeman) a oligarchům (Babiš). Jestli chce ODS přežít, musí jít hlouběji, tam, kde začíná skutečná politika – stát se věrohodným mluvčím zájmů zcela konkrétních sociálních a profesních vrstev jako před 23 lety.

Text vyšel v časopise REFLEX

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…