Boleslav Buzek: Přispěje zdražení piva po zavedení EET k pádu Babiše? Proč nám zdraží chmelový mok

02.11.2016 14:05

To, že EET jsou byrokratické vícenáklady, ví každý. Nejvíce si je však uvědomují ti, kteří něco vědí o zákonu o EET, a také ti, kterých se to v brzké době týká. Zákon o elektronické evidenci zná samozřejmě i jeho strůjce Andrej Babiš. Zná i důsledky zdražení piva v Čechách.

Boleslav Buzek: Přispěje zdražení piva po zavedení EET k pádu Babiše? Proč nám zdraží chmelový mok
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Proto chtěl pro první vlnu prosadit 10 % sazbu daně na výčepní pivo, což je dokonce nižší sazba než na vodu, ovoce a zeleninu. U koaličních partnerů mu toto neprošlo, tak se snažil zařadit pivo alespoň do snížené sazby 15 %. Toto definitivně padlo 24. 10. 2016. Na jedno z nejvyšších DPH na světě, které zde bylo zavedeno v době recese a i z důvodu již zrušené důchodové reformy, se do konce volebního období sahat nebude.

Pivo by samozřejmě nezlevnilo. Rozdíl 6 % by byl malou kompenzací pro hospodské za EET, ale jen pro plátce DPH (dobrovolné nebo s obratem nad 1 mil. Kč). Pro informaci: v Chorvatsku byla snížena sazba u piva jako kompenzace o 12 %, přesto došlo ke zdražení. A to nejen v letoviscích. A příčiny? Jsou dvě podstatné. První jsou ony vícenáklady, které samozřejmě ponese zákazník. Do toho nevstupuje pouze prvotní investice do pokladny nebo SW ve výši 10 až 40 tis. Kč, ale i služby související. Zaškolení, připojení k internetu, popř. zajištění alternativního připojení při výpadku, tonery, papír, odpisy, servisní služby, mzdové vícenáklady…

Na první pohled se to nezdá, ale cenu zvýší i sankce uvedené v zákoně o EET, které činí až půl miliónu Kč bez možnosti dovolání. Již nyní je poptávka po pojištění např. selhání zaměstnanců. Zajisté se na trhu objeví od pojišťoven i tyto produkty. Cenu tedy zvýší i vícenáklady za „strach“. Někdo si může tvořit i rezervy na sankce při pochybení. Není to nic neobvyklého.

Druhou podstatnou příčinou je tržní prostředí jako takové. Ceny tvoří rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Říká se tomu rovnovážný bod B. A jak se tento bod posune např. ve městečku, kde ze tří restaurací jedna nebo dvě zavřou? Kvůli EET se pokřiví konkurenční prostředí. Zde bych chtěl zdůraznit, že nezavře ta menšina, která krátila tržby, ale ti, kteří jsou dehonestováni, čeká je riziko sankcí ve výši celoživotních úspor, nebo je pro ně EET příliš komplikované a nákladné.

Elektronická evidence znevýhodní v konkurenčním soupeření určité skupiny. Do těchto skupin patří počítačoví analfabeti, drobní podnikatelé s menší přidanou hodnotou, víkendové hospůdky u fotbalových hřišť, horské boudy, atd.

A co čeká Česko po zavedení EET? Zdražení zboží i služeb. U piva pak o 2 Kč, 5 Kč, 10 Kč? Dle lokalizace všechny tyto varianty. Někde se přestanou tvořit oficiální hodnoty úplně, pohár trpělivosti u spousty živnostníků přetekl. Začnou vznikat například soukromé kluby. A není to nic jiného, než přirozená obrana před nadměrnou a komplikovanou byrokracií.

Autor zastupuje platformu Radostné Česko bez EET.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…