Červíček (ODS): Musíme využít všechny možnosti pro podporu regionálních zemědělců

24.09.2018 11:01

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Červíček (ODS): Musíme využít všechny možnosti pro podporu regionálních zemědělců
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Pondělí
… Rada kraje - řešili jsme optimalizaci nastavení dotací (podpora obnovy venkova, sport, kultura…).

… Pražírna v Červeném Kostelci v restauraci Divadlo – doprava byla hodně diskutovaným tématem i tady a probrali jsme jak tu silniční včetně aktuálně řešených oprav, tak tu železniční. Velkými tématy bylo školství a sociální oblast. Udělal jsem si poctivě poznámky, a byť se nehodlám kolegům radním do jejich gescí plést, věřím, že jim moje postřehy při řešení problémů budou prospěšné.

Úterý
… dopoledne jsem strávil čtyřhodinovým detailním pročítáním nejaktuálnější verze připravované zadávací dokumentace pro dodavatele veřejné dopravy v našem kraji.  Výsledky soutěže ovlivní kvalitu dopravy pro cestující ale také podmínky pro řidiče a společnosti, které budou pro kraj dopravu zajišťovat. Vybrat ty, které nejlépe vyhoví a podmínkám - to je velká zodpovědnost, a proto raději ne dvakrát, ale mnohokrát budu číst a diskutovat, abych, až to jednou vyhlásíme, měl klidné spaní.

… odpoledne jsem přijal pozvání navštívit dobrovolné hasiče a jejich služebnu v Černilově. Překvapilo mě, kolik výjezdů v průběhu roku zrealizují. Jsou součástí - respektive doplňující složkou - profesionálního záchranného systému, a byť nedisponují žádným nejmodernějším vybavením, jejich počet nasazení i výsledky hovoří o tom, že jsou skutečně platným dílkem důležité skládačky.

Středa
… jedno z dalších pozvání, které jsem přijal k návštěvě zemědělské společnosti v Zaloňově. Tady tedy opravdu „na růžích ustláno“ nemají. Velká část pozemků, které obhospodařují, je chráněným územím podzemních vod, což klade velké nároky a mnoho omezení. O část nejúrodnější půdy přijdou díky stavbě dálnice, přičemž berou to jako samozřejmost – ustoupit obecnému zájmu před preferencí vlastního. Přesto to nevzdávají a není žádným klišé, když řeknu - je vidět na první pohled, že dělají svou práci srdcem. Jsem přesvědčen, že využít všechny možnosti, které na kraji k podpoře našich regionálních zemědělců máme, je naše povinnost.

… cesta po D11 do Prahy, kam jsem spěchal na předvolební duel do studia Seznamu, mne ujistila v tom, že nejenom v Královéhradeckém kraji máme na silnicích co opravovat. Přijeli jsme ale včas. Myslím, že samotný formát „duelu“ nedává asi úplný prostor pro vše, co by voliči měli od svých kandidátů chtít slyšet, ale přesto děkuji těm, kteří mi následně vyjádřili své sympatie.

… z Prahy rovnou do Policie nad Metují na mou Pražírnu. Byla výborná. Přes některé z počátku zamračené obličeje, jsme si, jak věřím, mnoho věcí vysvětlili. Díky Vašim názorům jsem si doplnil opět některé dílky mozaiky a budu s nimi pracovat v rámci řešení regionální dopravy. Ale zajímavá pro mne byla i diskuse ke zdravotnictví a sociální péči. Opět – není to má gesce, ale z pozice vicehejtmana na kraji mne tato témata a jejich řešení více než zajímají.

Čtvrtek 
… dopoledne v kanceláři při běžné agendě a odpoledne opět Praha a další předvolební "duel". s Pavlem Bělobrádkem – tentokrát v redakci Blesku. Tentokráte delší časový prostor a hlavní témata doprava a bezpečnost. 

Nevím, zda se mi dostatečně a srozumitelně podařilo sdělit to hlavní – a to, že jsem přesvědčen o nutnosti nástupu politiků, kteří ke své práci budou přistupovat trochu jinak, než je v posledních letech většinově zvykem. Tedy vnímají politiku jako profesi, ve které je potřeba si to stejně jako v jakékoliv jiné odpracovat, nebát se rozhodovat a přijímat za svá rozhodnutí odpovědnost. Slibovat jenom to, co mohou slíbit a čemu rozumějí. Dotahovat konkrétní věci do konce a nepodléhat dohodám výhodným pouze pro některé. Dělal jsem to takto celý svůj profesní život, ale protože jsem nechtěl ohýbat záda ani uznávané principy, nebál jsem se odejít z profese, která mne těšila. Přesto mám dost vůle, energie a pocit, že mohu mnohé změnit nebo změně napomoci, a proto chci dál pokračovat ve veřejné službě. V konkrétních oblastech, s konkrétními cíli. Jaké politiky ale preferují naši voliči, to si musí každý z nich pečlivě uvážit sám. Hlavně by ale každý z nás měl výsledek své úvahy potvrdit svou volební účastí.

… „Na pivě“ U Broučka v Novém Městě nad Metují – ještě jednou moc děkuji za pozvání i záplavu dotazů. Mnohé z nich byly opravdu na tělo nebo by mne možná prve nenapadlo, jak jsou z pohledu veřejnosti díky médiím některé skutečnosti vnímány. Proto jsem nesmírně rád, když kdokoli, má-li pochybnost či nezodpovězenou otázku, přijde říci mi to do očí nebo se osobně zeptat, a neschovává se za anonymitu facebooku. Nejenom zde na pivu , ale opakovaně se setkávám s dotazy, zda v případě zvolení do Senátu setrvám i ve své současné funkci na Kraji. Tak tedy ještě jednou – ano, rád bych pokračoval v práci na Kraji, protože jsem to v krajských volbách svým voličům slíbil a nechci odcházet od rozdělané práce uprostřed období, ale do Senátu kandiduji s cílem využít tento prostor pro efektivnější prosazování právě regionálních zájmů v oblastech, které jsou mi blízké, a o kterých mohu říci, že v nic jsou za mnou zkušenosti. V oblasti bezpečnosti jsem navíc přesvědčen, že mohu uplatnit své zkušenosti i z pohledu celostátní bezpečnostní politiky. A v neposlední řadě, jak jsem již zmínil, neohýbám záda ani principy a rád bych napomohl tomu, aby se tak dělo i při řešení politických „dohod“ a v rámci legislativního procesu. No a druhá otázka, která obvykle následuje hned za tou první je, zda budu v případě práce v Senátu i na Kraji pobírat také dva platy. Nebudu. Pro to to opravdu nedělám. Budu mít plat senátorský a na Kraji budu tzv. neuvolněný bez nároku na mzdu. Ale U Broučka jsme se bavili také hodně o dopravě – zejména v oblasti Náchoda, v souvislosti s dostavbou dálnice i s možnostmi železniční dopravy v případě dotažení záměru její modernizace. O slibech, které v minulosti od mnohých politiků padly a sliby také doposud zůstaly:-). Dlouho jsme si povídali o bezpečnosti a obyčejných věcech, které potkávají v životě každého z nás. Zda jsem ve všech zúčastněných získal své voliče, to nevím, ale minimálně si myslím, že spolu zase rádi někdy zajdeme na pivo. A to není málo.

Pátek
… škola a můj druhý den v roli vyučujícího. Zatím máme se žáky takové „rozehřívací“ kolo, ale myslím, že nám to spolu půjde i v „ostrém“ režimu.

Sobota
… po páteční průtrži mračen a prudkému ochlazení byla motorkářská vyjížďka v menším počtu, než byl ten původně avizovaný, a ze kterého jsem měl až trochu obavu, abychom nezpůsobili na silnici komplikace. Ale nakonec vše proběhlo pohodově a výhledy na cestě v Orlických horách jsme si moc užili. Pravda, po více jak dvou hodinách v sedle motorky jsme se zhruba stejně dlouhou donu rozehřívali v cílové stanici – alespoň ale byl prostor si povídat.

… odpoledne jsem strávil na příjemné akci ve sportovním areálu v Třebechovicích pod Orebem. Také moc prima setkání s občany a hodně povídání. Tady jsou stále velkým tématem dopravní stavby v souvislosti s plánovanou modernizací železniční tratě. Dozvěděl jsem se i mnoho dalších věcí, které místní trápí nebo co plánují. Přeji hostitelům, aby i oni uspěli se svými cíli - v tomto případě v komunálních volbách - a Třebechovice byly čím dále více městem, ve kterém budou chtít jeho obyvatelé nejenom bydlet, ale i pracovat a vracet se sem po ukončení studia či z jiných koutů republiky.

Neděle
… malinko pracovního klidu a zase jednou na hokeji, kam doprovázím svého staršího syna. Vám do nového týdne přeji, abychom Vás předvolebními kampaněmi neotrávili, ale spíše Vám nabídli prostor, jak si ujasnit svou volbu a možnost ovlivnit svou budoucnost v obci, městě, kraji či naší zemi. Já osobně budu velmi rád, když se opět potkáme při některé z mých návštěv po Náchodsku i jinde. Příjemné babí léto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…