Česká národní banka po řadu let žádné zlato nenakupuje

29.05.2013 16:45

Reakce na nepřesné údaje v článku "Centrální banky skupují zlato, svědčí to o času rizik", měsíčník Parlamentní Listy č. 5/2013.

Česká národní banka po řadu let žádné zlato nenakupuje
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

V tištěném vydání měsíčníku Parlamentní listy č. 5/2013 v článku s titulkem "Centrální banky skupují zlato, svědčí to o času rizik" (str. 36-39) je v citátu Josefa Šímy z katedry institucionální ekonomie Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze mj. uvedeno: „ Zatímco centrální banky se v minulosti zlata systematicky zbavovaly, tak v posledních letech a měsících - a Česká národní banka není výjimkou - zlato zpětně nakupují." 
 
Skutečností ovšem je, že Česká národní banka po řadu let žádné zlato nenakupuje. Na tuto skutečnost Vás i citovaného autora ČNB upozorňuje opakovaně.
 
Proto tímto žádáme o opravu předmětné nepřesnosti v nejbližším vydání Parlamentních listů a na příslušných webových odkazech.
 
Jak ČNB opakovaně komunikuje např. ve svých výročních zprávách a uvádí na veřejně přístupných webových stránkách www.cnb.cz, zlato je pasivně drženou a nevýznamnou součástí devizových rezerv (zlato tvoří méně než procento těchto devizových rezerv). 
 
Objem zlata v držení ČNB neustále klesá, protože se zlato postupně spotřebovává na výrobu zlatých mincí.
 
Tyto informace může každý zjistit a ověřit např. na webových webové odkazech:
 
Statistika  – objem zlata drženého v ČNB (v milionech trojských uncí) ZDE
 
Souhrnná zpráva o devizových rezervách za každý kalendářní rok je standardní součástí výroční zprávy ČNB (část Správa devizových rezerv) ZDE 
 
Tomáš Zimmermann 
Odbor komunikace ČNB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …