Český svaz bojovníků za svobodu: Gesto prezidenta Gaucka oceňujeme

11.06.2012 8:58

Český svaz bojovníků za svobodu: Gesto prezidenta Gaucka oceňujeme

Český svaz bojovníků za svobodu: Gesto prezidenta Gaucka oceňujeme
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Dopis, který v předvečer 70. výročí lidické tragédie prezident Spolkové republiky Německo Joachim Gauck zaslal českému prezidentu Václavu Klausovi je gestem, jehož si nesmírně vážíme. Členové Českého svazu bojovníků za svobodu, který sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce, jejich rodinné příslušníky, pozůstalé a sympatizanty, jej vítá jako vstřícný krok, jako naději pro budoucnost.

Oceňujeme, že pan prezident Joachim Gauck se nesnížil k líbivému přepisování dějin, jak je to v naší zemi v posledních letech moderní, a že se nebál otevřeně říci pravdu, byť pro něj, jako pro hlavu Německa, to muselo být velice těžké. Z jeho strany zajisté vyžadovalo nesmírnou odvahu přiznat zločiny, jichž se nacistické Německo na našem lidu dopustilo a ocenit statečnost těch, kteří se podíleli na likvidaci katana českého národa R. Heydricha. Slova J. Gaucka svědčí o jeho vysokém morálním kreditu.

V těchto dnech, kdy si připomínáme 70. výročí heydrichiády, v postoji německého prezidenta spatřujeme naději na prohloubení vzájemné spolupráce našich zemí a překonání nedůvěry, vyplývající z tragické minulosti. Věříme, že nás semkne v zájmu mírové budoucnosti.

Ing. Jaroslav Vodička
Předseda ČSBS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSBS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…