Daniel Kroupa: Lidská práva a obchod

11.03.2014 9:00

Minulý týden jsme slyšeli výrok našeho nejvyššího představitele, že prý bychom to neměli přehánět s kritikou nedodržování lidských práv v zemích, do nichž vyvážíme naše zboží. Rádi bychom přitakali podle lidové moudrosti, že se nic se nemá přehánět. Jenže pak by zůstala ve vzduchu viset otázka, jak tomu ale máme rozumět v tomto případě? Třeba tak, že země, do kterých vyvážíme, budeme kritizovat, ale jenom trochu, aby se na nás pan diktátor nerozhněval?

Daniel Kroupa: Lidská práva a obchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Kroupa, spolutvůrce českého volebního systému

A co když se na nás obchodní partner rozčílí, že jsme si ho vůbec dovolili kritizovat? Pak by ta nepřehnaná kritika znamenala, že se statečně pustíme pouze do zemí, s nimiž neobchodujeme? Pěkný zmatek! Člověk se rozpačitě ptá, proč nám pan prezident neřekl prostě rovnou to, co si myslí: že by bylo lepší, abychom porušování lidských práv ignorovali a diktátory nechali pokojně dělat, co se jim zlíbí. Pak bychom mohli obchodovat s každým. A bez překážek. 

Připomeňme si, proč se vlastně naše země začala otázkou lidských práv zabývat. Bývaly doby, kdy u nás bylo mnoho lidí nespravedlivě popravováno, vězněno a pronásledováno. Lidé byli odsuzováni k smrti a k dlouholetým trestům pouze proto, že vyznávali demokratické hodnoty a svoji úctu k nim projevili veřejně. 

I později ten, kdo vyjádřil nesouhlas se sovětskou okupací naší země, přišel o práci a jeho děti nesměly studovat. Lidé se tehdy obávali vyjádřit svůj názor i v soukromí rodiny. Utiskovatelé postupovali s největší tvrdostí, pokud se domnívali, že se o osud obětí nikdo nezajímá. Pokud však politici ze zemí, s nimiž náš režim potřeboval obchodovat, projevili zájem o jednotlivé případy nespravedlnosti, vykřikovali naši mocipáni, že se jedná o vměšování do vnitřních záležitostí, ale museli své represe zmírnit. 

Tedy, protože jsme poznali na vlastní kůži, že projev zájmu o utiskované a kritika utiskovatelů pomáhá, začali jsme sami po sametové revoluci uskutečňovat politiku podpory lidských práv. Václav Havel nám právě takovou politikou získal ve světě vynikající pověst, která se posléze projevila i tím, že nás investoři začali pokládat za spolehlivou zemi. Neměli bychom se proto vzdávat této pověsti. Především proto, že to pomáhá pronásledovaným lidem. Z dlouhodobějšího hlediska však na tom nebudeme tratit ani my.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.