Daniel Veselý: Jemen by se mohl stát novým „Vietnamem“, předpovídá novinář

17.04.2015 17:31

Jak se dalo očekávat, situace v této malé blízkovýchodní zemi nacházející se v blízkosti klíčového uzlu světové námořní dopravy se po měsících chaotického bezvládí, zjitřeného navíc leteckou invazí koalice arabských států v čele se Saúdskou Arábií, povážlivě zhoršila. Vyrojily se dokonce i velmi chmurné scénáře a předpovědi týkající se tohoto ožehavého konfliktu.

Daniel Veselý: Jemen by se mohl stát novým „Vietnamem“, předpovídá novinář
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Blízký východ

Saúdskou Arábií vedená letecká kampaň proti pozicím povstaleckých Hútiů, na níž se logisticky, zpravodajsky a nyní již i přísunem vojenského materiálu, zejména munice, podílejí Spojené státy, nedosahuje deklarovaných cílů. 

Postup Hútiů na jihu země a operace jemenské odnože al-Kájdy (AQAP) zastaveny nebyly, naopak – jak šíitští rebelové, tak káidisté dosáhli určitých územních zisků. Bombardování tedy coby prostředek násilné „pacifikace“ nepřítele jako obyčejně nikam nevede. 

Přestože se do dění v Jemenu snaží zasáhnout OSN prostřednictvím svých zvláštních vyslanců, nevypadá to, že by se pozemní boje, bombardování a blokáda sektorů důležitých pro chod společnosti a přísun humanitární pomoci pro potřebné zmírnily. 

Organizace spojených národů jmenovala nového zvláštního vyslance Ismaela Cheikha Ahmeda, aby se pokusil zprostředkovat diplomatické urovnání konfliktu ve válkou zmítané zemi. Jeho předchůdce Jamal Benomar rezignoval po čtyři roky trvajícím, nicméně marném úsilí o totéž. 

Mezitím nový jemenský premiér Khaled Bahah, jenž zároveň zastává funkci viceprezidenta, apeloval v Rijádu na Hútie, aby ukončili svou ofenzivu, zaměřenou především na dobytí přístavního města Aden na jihu země. Bahah rovněž vyzval mezinárodní společenství, aby zakročilo a krizi v Jemenu ukončilo.

To je skutečně zásadní záležitost, jež by neměla být okázale přehlížena, neboť Saúdové a jejich arabští spojenci k provedení invaze nezískali mandát Rady bezpečnosti OSN. Z tohoto hlediska je tedy jejich vzdušný vpád na území cizího státu, byť na žádost svrženého jemenského prezidenta Hadiho, nelegální. 

Bahah, jenž má u Hútiů jistý kredit, byl do funkce jmenován svrženým jemenským prezidentem Hadim, jenž byl přinucen nalézt azyl právě v Rijádu.

Jemenská krize, obdobně jako řada dalších palčivých světových problémů, má kořeny v chudobě a opomíjení, na čemž nese svůj lví díl viny i mezinárodní komunita. Hútiové nejsou jejím zásadním spouštěčem ani jejich spojenci v Teheránu, jak se světu snaží Saúdové namluvit. 

Dvě íránské lodě v Adenském zálivu jistě pro Saúdy neznamenají takové ohrožení jako šest lodí NATO, včetně amerického torpédoborce s naváděnými hlavicemi, v Černém moři pro Rusko.

Podle stanoviska novináře Patricka Cockburna, který dění v regionu dlouhodobě monitoruje a který publikuje v Independentu, tkví destabilizace Jemenu v operacích káidistů, proti nimž Hútiové také bojují, jelikož je považují za zapřísáhlé nepřátele. 

Je proto nesmyslné snažit se je porazit ze vzduchu či je jinak neutralizovat. Pokud budeme na šíitské povstalce nahlížet jako na al-Kájdu, ta z toho nakonec vyjde posílena, míní novinář. 

OSN varuje, že Jemen čelí vážné humanitární krizi s tím, že 10,6 milionu lidí nemá zajištěn dostatečný přísun potravin a 4,8 milionu osob žije ve ztížených podmínkách. 

Íránský nejvyšší duchovní vůdce Ali Chameneí dokonce hovoří o „genocidě“ páchané na jemenském národě a jemenský novinář a aktivista Farea al-Muslimi má za to, že konflikt může nebezpečně eskalovat a stát se pro koalici arabských států novým „Vietnamem“. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…